Potrivit Tribunalului Prahova, magistrații au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, începând de miercuri, a Anei Maria Pătru, dar decizia nu este definitivă. Avocații fostei șefe a AEP au declarat la ieșirea din sediul instanței că vor contesta măsura.
Ana Maria Pătru a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunțat, marți seară, avocatul acesteia, Cristan Ene.
„Doamna Ana Maria Pătru, având în vedere situația juridică, a luat decizia de a înainta de îndată demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. De asemenea, procesul va continua și mâine vom merge la judecător în vederea continuării urmăririi penale și lămuririi situației din punct de vedere al măsurii preventive”, a declarat, marți seară, avocatul Anei Maria Pătru, Cristian Ene.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor.
Procurorii DNA susțin că în perioada aprilie-iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.), a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în București. Pătru a promis în schimb că va susține derularea unui contract încheiat de acea societate cu Autoritatea precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare.
„În cursul anului 2009, suspecta Pătru Ana Maria a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei. În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”, potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție.
Totodată, în 2011, Ana Maria Pătru a primit 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, pentru a interveni la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția acesteia.
„Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane”, potrivit DNA.