Fosta șefă DIICOT Alina Bica, 4 ani de închisoare. Videanu, ACHITAT
În 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanță dată ca procuror-șef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competență, a ridicat sechestrul asigurător dispus asupra acțiunilor lui Videanu.
„Ridicarea măsurii asigurătorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela și complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează și îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea și facilitarea înstrăinării acțiunilor respective”, notau procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
Sechestrul asigurător asupra acțiunilor lui Videanu fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro al fostului ministru al Economiei. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.
Avocatul Alinei Bica, Laura Vicol, a declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia de condamnare a fostei șefe DIICOT la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului i se pare una „halucinantă”, însă are convingerea că la apel hotărârea nu va rămâne așa.
„Avem achitări pe trei infracțiuni, au fost cercetați pentru patru, respectiv două fapte de abuz în serviciu și două fapte de favorizarea făptuitorului, avem trei achitări pe ambele infracțiuni de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului pe palierul cu Tender și condamnare de patru ani de executare pe palierul cu Videanu, ceea ce mie mi se pare halucinant. Nu mă așteptam la o asemenea sentință, însă am convingerea că la apel nu va rămâne așa”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Vicol, avocatul Alinei Bica.
Pe de altă parte, avocatul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, Cristian Ene, a declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia se bazează pe probele din timpul cercetării judecătorești.
„Este o pronunțare care, în opinia noastră, este bazată pe probele din timpul cercetării judecătorești care au venit să dovedească că domnul Videanu Adriean nu a făcut nicio acțiune fizică care să fie încadrată în vreo fapte și respectiv în infracțiune. Tocmai de aceea, instanța a constata că achitarea în această cauză se impune pe dispozițiile art 16 Cod Procedură Penală litera a. Adică fapta nu a existat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Ene, avocatul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu.
Fostul procuror general al României Tiberiu Nițu a verificat și infirmat, la finele lunii ianuarie 2015, ordonanța fostului șef al DIICOT Alina Bica prin care aceasta a ridicat sechestrul asupra acțiunilor la Titan Mar ale lui Adriean Videanu.
Bica și Videanu sunt acuzați de abuz în serviciu și respectiv complicitate la această acțiune, pentru ridicarea sechestrului asupra acțiunilor menționate.