Prima pagină » Știri » Fosta șefă DIICOT Alina Bica, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul lui Simu

Fosta șefă DIICOT Alina Bica, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul lui Simu

Fosta șefă DIICOT Alina Bica, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul lui Simu
Alina Bica, fost șef DIICOT, a fost condamnată, joi, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului în dosarul omului de afaceri Horia Simu, decizia nefiind definitivă. Bica a scăpat de acuzația de luare de mită, instanța schimbându-i încadrarea faptei. În același dosar, fostul șef al ANAF Șerban Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar omul de afaceri Horia Simu la 4 ani.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au condamnat-o, joi, pe Alina Bica, fostul procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la trei ani și șase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului, încadrarea juridică fiind schimbată din luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului.

În același dosar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Șerban Pop, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Și în cazul acestuia, încadrarea juridică a fost schimbată din complicitate la infracțiunea de dare de mită în trafic de influență.

Totodată, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență. Și în cazul acestuia, judecătorii instanței supreme au schimbat încadrarea juridică din dare de mită în cumpărare de influență.

Judecătorii au luat în discuție schimbarea încadrării juridice după ce, la finalul anului 2016, au rămas în pronunțare pe fond. În urma deliberărilor, magistrații au decis reluarea ultimului termen de judecată pentru a se discuta eventuala schimbare a încadrării.

Dosarul a fost trimis instanței în septembrie 2015. Potrivit rechizitoriului, în 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu și a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluție de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluție de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acționat fără vinovăție.

Alina Bica este judecată și în alte cauze, având o condamnare în primă instanță de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei a fost achitat în acel dosar.