Tribunalul București a decis să o condamne pe Mihaela Ela Udrea, fost director al Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății (MS), la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, în dosarul în care este acuzată că a primit bani și produse cosmetice de la mai multe persoane, chiar în biroul său din minister, pentru a aviza puncte de lucru farmaceutice.
De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea sumelor de 7.500 de lei și 500 de euro și a unei creme, primite mită de fosta directoare din MS de la șase persoane. Instanța a decis și ca Mihaela Ela Udrea să rămână în arest la domiciliu.
Decizia dată de Tribunalul București nu este definitivă, ci poate fi contestată atât de Mihaela Udrea, cât și de procurorii DNA.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis-o în judecată, la sfârșitul lunii septembrie, pe Mihaela Ela Udrea, fost director al Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății, pentru șase fapte de luare de mită, din care două în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 16 aprilie – 27 august 2015, Mihaela Ela Udrea a primit, în biroul său din Ministerul Sănătății, sume totalizând 7.500 de lei și 500 de euro, precum și produse cosmetice, de la șase persoane, pentru a aviza puncte de lucru farmaceutice.
Mihaela Udrea a fost prinsă în flagrant, în 27 august, când procurorii anticorupție au găsit asupra acesteia suma de 2.000 de lei și în biroul ei de la Ministerul Sănătății alți 4.265 de lei, precum și mai multe produse cosmetice.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe toate sumele care ar fi fost primite ca mită de Mihaela Udrea.
Mihaela Ela Udrea a fost arestată preventiv pe 28 august, când Tribunalul București a admis cererea procurorilor DNA și a emis pe numele acesteia un mandat pentru o perioadă de 30 de zile. Pe 23 septembrie, Tribunalul București a dispus ca fosta directoare din MS să fie plasată în arest la domiciliu.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, declara atunci că Mihaela Udrea lucra în MS din 2008, iar în august a câștigat concursul pentru postul de director al Direcției Farmaceutice, în care era interimar din 2009.
Potrivit ultimei declarații de avere postate de Mihaela Udrea, în iunie, pe site-ul Ministerului Sănătății, aceasta are un teren agricol în județul Ilfov, în suprafață de 500 de metri pătrați, cumpărat în 2014, precum și două terenuri intravilane – unul de 500 de metri pătrați, cumpărat în 2008, tot în Ilfov, și celălalt de 900 de metri pătrați, achiziționat în 1993, în județul Prahova.
De asemenea, Mihaela Udrea are un apartament de 88 de metri pătrați în București, cumpărat în anul 2012, o casă de vacanță de 80 de metri pătrați, în județul Prahova, și o casă de 150 de metri pătrați cumpărată în anul 2000 în București.
Fosta directoareadin Ministerul Sănătății mai are și un autoturism BMW X3, cumpărat în 2010, precum și bijuterii și ceasuri în valoare de 6.500 de euro, dobândite în perioada 2000 – 2012.
La capitolul venituri, ea declară un salariu anual de 45.749 lei obținut de la Ministerul Sănătății, în timp ce soțul său menționează venituri anuale de 105.737 lei din salariul de la Facultatea de Drept a Universitățiii București, precum și un salariu anual de 47.351 lei obținut ca și consilier la Senat.
Mihaela Udrea mai menționează venituri totale de 85.000 de euro din alte surse – un contract de donație din 2011 (30.000 euro) și trei contracte de împrumut din perioada 2011-2014.
În declarația de interese, Mihaela Udrea precizează că este membru al Unifarm, de unde a încasat 2.600 de lei.