Foști parlamentari și membri ai Guvernului, dar și oameni de fotbal, vor petrece Paștele în spatele gratiilor

Foști parlamentari și membri ai Guvernului, dar și oameni de fotbal, vor petrece Paștele în spatele gratiilor
Publicat: 19/04/2014, 12:24

Foști deputați și senatori, foști membri ai Guvernului, dar și oameni de fotbal, unii dintre ei încarcerați în acest an, vor spune „Hristos a Înviat” în spatele gratiilor.

Chiar dacă este pentru a doua oară încarcerat, acestea sunt primele sărbători pascale pe care fostul premier Adrian Năstase le petrece în spatele gratiilor. El este încarcerat la Penitenciarul Jilava, acolo unde execută pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare, la care a fost condamnat în 6 ianuarie, pentru șantaj și luare de mită, în dosarul cunoscut ca „Zambaccian” .

Adrian Năstase a fost condamnat pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

Fostul premier mai are o condamnare de doi ani de închisoare, în dosarul „Trofeul calității”. Condamnat în 20 iunie 2012, Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată. După condamnarea din dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, urmând ca instanța să contopească cele două pedepse.

Și pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, sărbătorile de Paști îl vor găsi încarcerat. El se află la Penitenciarul de maximă siguranță Iași, unde are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Relu Fenechiu a primit această pedeapsă după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

Tot în penitenciar, însă la Baia Mare, se află fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureșan. El a fost condamnat definitiv în 25 februarie 2013, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul „Caltaboșul”, alături de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș. Avram Mureșan se află, însă, în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la șapte ani de detenție într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

În dosarul „Caltaboșul”, Ioan Avram Mureșan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, după ce a intermediat transferul unor produse alimentare (caltaboș și țuică), în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro, de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, care au ajuns la Decebal Traian Remeș. Fostul ministru Remeș, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboșul”, a fost eliberat condiționat în 11 februarie, după ce a ispășit un an din pedeapsă.

Foștii parlamentari Cătălin Voicu, Nicolae Vasilescu, Dan Păsat și Emilian Cutean, în spatele gratiilor de Paște

Fostul senator Cătălin Voicu nu va sărbători Paștele cu familia, pentru că el este încarcerat în Penitenciarul Rahova. Voicu a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2013, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, la magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicați.

Și foștii deputați Dan Pasat sau Emilian Cutean se vor afla în penitenciare în noaptea de Înviere. Dan Păsat a fost încarcerat după ce a fost condamnat definitiv, în decembrie 2013, de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu executare, pentru șantaj și fapte de corupție. Păsat a fost acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, sprijinit de Constantin Marin, a amenințat verbal și fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanți ai unei firme, iar în 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violență asupra acestora. Amenințările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanți ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducțiune a apei din comuna Vărăști, județul Giurgiu.

În cazul fostului deputat PSD Emilian Cutean, pedeapsa este mai mare, iar faptul că a încălcat legea l-a făcut să ajungă la Penitenciarul Jilava. El a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel București, la cinci ani de detenție pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor.

Coleg cu Emilian Cutean la Penitenciarul Jilava este și fostul deputat Nicolae Vasilescu, condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Fostul parlamentar a fost găsit vinovat pentru că, alături de alte două persoane, a cerut de la reprezentantul unor societăți comerciale suma de două milioane de lei, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a unor lucrări de construcții efectuate în anii 2008 și 2009 de acele firme, în beneficiul a cinci primării din județul Constanța.

Sărbători în închisoare și pentru Gigi Becali, George Copos, Gheorghe Popescu și Mihai Stoica

Afacerile cu statul făcute de Gigi Becali reprezintă unul dintre motivele pentru care el a ajuns în închisoare. Încarcerat la Poarta Albă, Becali ispășește o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării și a primit ulterior un spor de șase luni, după alte două condamnări, în cazul „Valiza” și în dosarul sechestrării celor care i-au furat mașina.

Acestea nu sunt primele sărbători pe care fostul europarlamentar Gigi Becali le petrece în spatele gratiilor. Patronul echipei Steaua a depus, în timpul detenției, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum și o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Și cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali, pe motiv că acesta ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală la coloană, a fost respinsă de instanță.

Omul de afaceri George Copos, fostul acționarul majoritar al FC Rapid, a ajuns după gratii în 4 martie, pentru tranferul unor jucători de fotbal. El se va afla în spatele gratiilor de Paște întrucât are de executat o pedeapsă de trei ani și opt luni, în regim închis de detenție.

Alături de Copos, alți șapte oameni din fotbal au fost condamnați pentru transferurile a 12 jucători, în urma cărora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 1,5 milioane de dolari și alte patru cluburi sportive cu 10 milioane de dolari.

Alături de Copos, Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani și patru luni de închisoare, pe Mihai Stoica la trei ani și șase luni, pe Cristian Borcea și Ioan Becali la câte șase ani și patru luni, pe Victor Becali la patru ani și opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună și zece zile, precum și pe Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

Cercuri de lectură, dezbateri și cenacluri duhovnicești, între activitățile de Paște din penitenciare

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), persoanele condamnate vor putea participa la manifestări artistice în perioada sărbătorilor de Paști. Între acestea se înscriu cercuri de lectură, teatru, cenacluri literare, muzică, desen, grafică, arte plastice, activități de sculptură, modelaj și fotografie. De asemenea, în unitățile penitenciare vor fi organizate competiții și întreceri sportive, expoziții, dezbateri și concursuri tematice.

„Un rol deosebit de important îl vor avea vizitele în comunitate, cenaclurile duhovnicești – filocalice, precum și activitățile de voluntariat cu specific adaptat perioadei pascale. Totodată, în baza colaborării cu preoții slujitori de la toate cultele care sărbătoresc Paștele în această perioadă, preoții capelani ai unităților vor susține un program special de pregătire duhovnicească, prin intensificarea slujbelor, a consilierilor și spovedaniei”, potrivit Administrației Penitenciarelor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Raționalizarea pâinii. Primul oraș care i s-a opus lui Ceaușescu. S-a tras cu arme automate
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Dictatorul care a rescris istoria Spaniei cu deciziile sale controversate şi abile. A fost un...