Foști și actuali edili, precum și șefi din APIA, trimiși în judecată pentru fapte de corupție

Foști și actuali edili, precum și șefi din APIA, trimiși în judecată pentru fapte de corupție
Mai mulți foști și actuali edili, precum și directori din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost trimiși în judecată, în decembrie, pentru fapte de corupție, informează DNA, într-o centralizare a dosarelor trimise instanțelor în ultima lună din 2013.
Publicat: 07/01/2014, 17:42

Mai mulți foști și actuali edili, precum și directori din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost trimiși în judecată, în decembrie, pentru fapte de corupție, informează DNA, într-o centralizare a dosarelor trimise instanțelor în ultima lună din 2013.

Printre cei deferiți justiției se numără Andone Ichim, primar (la data faptelor) al localității Măcin din județul Tulcea, care este acuzat de: folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma participației improprii; fals intelectual; folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave; înșelăciune; fals intelectual în formă continuată.

Alături de acesta va fi judecată Maria Constantin, funcționar public (la data comiterii faptelor) în cadrul Primăriei Măcin.

Potrivit procurorilor, în 2008 și 2009, Andone Ichim, în calitate de primar al orașului Măcin, a formulat, în numele Consiliului Local, cereri de acordare a sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru terenuri cu destinația pășune. În susținerea cererii și a dovedirii dreptului de proprietate solicitantul a declarat suprafețe mult mai mari decât cele pe care era îndreptățit și a comunicat aceste date nereale funcționarilor APIA prin intermediul mai multor înscrisuri. Urmare a acestor acțiuni, Ichim a primit de la APIA sprijin financiar în mod necuvenit pentru câte 511,89 hectare, respectiv suma totală de 499.741,55 lei (126.357 de euro).

Într-un alt dosar va fi judecată Delia Petrescu (fostă Mercioiu), director executiv la APIA – Centrul Județean Gorj (la data faptelor), pe care anchetatorii o acuză de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înșelăciune și instigare la fals intelectual.

DNA susține că tatăl acesteia, inculpat și el în dosar, a obținut de la APIA, fără drept, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei.

Un alt șef din APIA la data comiterii faptelor, respectiv Romică Pavel Anculia, director al APIA Caraș-Severin la momentul săvârșirii faptelor, a fost deferit justiției pentru complicitate la luare de mită, trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Alături de el, dar în dosare separate, vor fi judecați mai mulți edili din același județ, respectiv Ioan Vetreș, primar al comunei Armeniș, Ion Stoia, primarul comunei Forotic, Viorel Mitea Roșca, primar al comunei Brebu, Ion Țicheriu, viceprimar al comunei Brebu, și Ion Moșoarcă, primar al comunei Grădinari.

Potrivit procurorilor anticorupție, dosarele acestora au fost deschise pentru fraudarea fondurilor europene și naționale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli și utilizatorilor de terenuri.

DNA mai informează că, pentru infracțiuni similare, a fost trimis în judecată Iulian Popa, primar al comunei Secăria din Prahova, într-un dosar în care un alt inculpat este acuzat că a obținut pe nedrept fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei.

Tot în decembrie 2013, DNA a trimis-o în judecată șpe Otilia Arjocu, consilier la APIA Gorj – Centrul Local Motru, în legătură cu subvenții de 73.436,43 lei încasate necuvenit de un alt inculpat din dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024