Foștii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu solicită în instanță retragerea cărții „Radiografia unei mârșăvii judiciare” și plata unor daune de 15.000 de euro / Fostul comisar: „Cam ce nu vreți voi să se afle, măi?”

Foștii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu solicită în instanță retragerea cărții „Radiografia unei mârșăvii judiciare și plata unor daune de 15.000 de euro / Fostul comisar: „Cam ce nu vreți voi să se afle, măi?
Publicat: 18/11/2019, 15:32

Procesul a fost deschis la Judecătoria Sectorului 2 din Capitală, scrie g4media.ro. Alături de Berbeceanu, a fost reclamată și Editura „Curtea Veche”.

Foștii procurori și fostul ofițer de crimă organizată, cei care l-au anchetat pe autorul cărții, cer 15.000 de euro pentru fiecare, dar și prezentarea de scuze publice de către fostul comisar.

Reclamanții mai cer și retragerea cărților din librării și ca Berbeceanu să le ceară scuze în mod public.

„Cam ce nu vreți voi să se afle, măi? Cum ați fabricat probe mincinoase și nelegale împotriva mea, cum m-ați arestat nevinovat, cum mi-ați distrus cariera profesională, cum mi-ați terorizat familia? Și pentru toate astea mai vreți și scuze publice? Vreți blocarea aflării adevarului prin interzicerea cărții?” a scris Berbeceanu pe Facebook.

Dosarul lui Berbeceanu: Înalta Curte suspendă procesul și sesizează Curtea de Justiție a UE

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, miercuri, suspendarea apelului în care este judecat fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba, Traian Berbeceanu, și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu patru întrebări.

Până acum, magistrații Instanței supreme au suspendat mai multe procese, printre care și cele ale fostului ministru al Energiei Constantin Niță sau a fostului consilier Darius Vâlcov și a sesizat CJUE cu patru întrebări, solicitând să afle dacă deciziile Curții Constituționale privind completurile de judecată trebuie aplicate când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

Miercuri, magistrații Instanței supreme au decis sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene și în procesul lui Traian Berbeceanu, cu aceleași patru întrebări, respectiv:

1. Articolul 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 325 alin. (1) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, articolul 58 din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, articolul 4 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, elaborată în temeiul articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene din 26 iulie 1995 trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătorești, Curtea Constituțională a României, care să soluționeze o excepție procesuală care ar viza o eventuală nelegală compunere a completurilor de judecată, în raport de principiul specializării judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție (neprevăzut de Constituția României) și să oblige o instanță de judecată să trimită cauzele, aflate în calea de atac a apelului (devolutivă), spre rejudecare, în primul ciclu procesual la aceeași instanță?

2. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană și articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun constatării de către un organ exterior puterii judecătorești a nelegalei compuneri a completurilor de judecată din cadrul unei secții a instanței supreme (completuri compuse din judecători în funcție, care la momentul promovării îndeplineau inclusiv condiția specializării solicitată pentru a promova la secția penală a instanței supreme)?

3.Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanței naționale să înlăture aplicarea unei decizii a instanței de contencios constituțional, care interpretează o normă inferioară Constituției, de organizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție, inclusă în legea internă privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, normă interpretată în mod constant, în același sens, de o instanță de judecată timp de 16 ani?

4. Conform articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene Principiul liberului acces la justiție, include specializarea judecătorilor și înființarea unor completuri specializate la o instanță supremă?

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, de asemenea, suspendarea judecării apelului până la soluționarea cererii de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Decizia poate fi atacată cu recurs în 72 de ore de la pronunțare pe dispoziția de suspendare a judecății.

Pe 30 iunie 2016, fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost achitat în acest dosar, Ioan Mureșan, fostul șef al DIICOT Alba, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, aceștia fiind acuzați de fapte de corupție și criminalitate organizată. Totodată, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă și condamnat la doi ani cu executare, iar Alin Mirel Muntean, ofițer în cadrul BCCO Alba, a primit patru ani cu executare. Rusu Gheorghe, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani și șase luni cu executare pentru evaziune fiscală, Rusu Anca, Urs Ion Vasile și Mihai Mihalache fiind achitați.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu