Foștii angajați ai Mechel Câmpia Turzii au blocat drumul european 60, cerând câte un leu șoferilor „pentru repornirea combinatului”
Peste o sută de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii au protestat și joi, blocând drumul european E 60 pentru aproximativ 15 minute, timp în care au cerut șoferilor nevoiți să își oprească mașinile câte un leu „pentru repornirea combinatului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei peste o sută de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii s-a adunat și joi în fața combinatului și au decis să blocheze din nou drumul european E 60, având o pancartă cu inscripția „Donați leul să pornim ISCT-ul” (fosta denumire a combinatului de la Câmpia Turzii – n.r.).
Protestatarii le-au șoferilor nevoiți să oprească să dea câte un leu „pentru repornirea combinatului”.
„Foștii angajați de la Mechel au protestat și joi și am blocat drumul, cerând șoferilor să ajute cu câte un leu repornirea combinatului. Este un gest simbolic pe care l-am făcut”, a declarat fostul lider de sindicat din Laminorul 3 Dorin Vâță.
În timp ce protestatarii blocau drumul, în coloana de mașini care s-a format s-a aflat și deputatul PC de Cluj Ioan Moldovan, acesta fiind huiduit de oameni. Parlamentarul a întors mașina și a plecat.
Blocarea drumului european a durat aproximativ 15 minute.
Cei peste 700 de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii au primit, miercuri, circa un sfert din salariile compensatorii, ceea ce înseamnă câte 900 de lei, dar au anunțat că vor continua protestele până la încasarea întregii sume.
Fostul lider de sindicat din Laminorul 3 Dorin Vâță declara, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că banii au provenit dintr-un avans de un milion de lei primit de noul acționar al Mechel de la o firmă de preluare a fierului vechi.
Aceasta este cea de-a treia săptămână de proteste ale foștilor angajați de la Mechel Câmpia Turzii, față de neplata salariilor compensatorii. Oamenii au decis, săptămâna trecută, să reia protestele, după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eșalonată pe trei luni a salariilor compensatorii și ca foștii angajați să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenți acelor plăți, disponibilizații fiind nemulțumiți de această soluție.
Premierul Victor Ponta declara, luni, că înțelege nemulțumirea, suferința și nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora, precizând însă că, în acest moment, pe legislația actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată sută la sută.
Ponta a cerut ministerelor Economiei și Justiției să găsească soluții juridice care să preîntâmpine situații precum cea de la Mechel, el arătând că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru șefii societăților private care nu-și respectă obligațiile.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajați la secția de Trăgătorie.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru prețul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deținea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din București, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.
Tranzacția a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL și combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila.