Foștii angajați de la Mechel Târgoviște care au blocat DN 72 au plecat în marș spre Prefectură
O parte dintre foștii salariați ai Mechel Târgoviște care marți dimineață au blocat DN 72, în fața societății, s-au îmbrâncit cu jandarmii mobilizați la fața locului, la ora transmiterii acestei știri protestatarii deblocând șoseaua și plecând în marș către Prefectura Dâmbovița.
După ce protestatarii au blocat timp de aproximativ 20 de minute DN 72, traversând în mod repetat pe o trecere de pietoni, jandarmii au intervenit pentru îndepărtarea acestora, cerându-le să deblocheze șoseaua.
O parte dintre protestatari s-au împotrivit, la un moment dat îmbrâncindu-se cu jandarmii, însă în cele din urmă oamenii au deblocat șoseaua.
„Timp de aproximativ 20 de minute oamenii au traversat pe trecere, au mai trecut și mașini, dar traficul a fost blocat și îngreunat. Ulterior au fost îndepărtați de pe carosabil și au revenit în fața sediului combinatului, unde au continuat protestul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița, Ciprian Vătășelu.
La ora transmiterii acestei știri, protestatarii, însoțiți de jandarmi, au plecat în marș spre Prefectura Dâmbovița, unde vor să continue protestul, urmând ca o delegație a acestora să fie primită de autoritățile județene.
Aproximativ 60 de foști salariați ai Mechel Târgoviște care au fost disponibilizați în luna martie au blocat, marți, DN 72 Târgoviște-Găești, în fața sediului societății, nemulțumiți că nu au primit salariile compensatorii și alte drepturi bănești prevăzute în contractul de muncă.
Protestatarii au traversat în mod repetat pe o trecere de pietoni din fața societății, îngreunând circulația rutieră.
Oamenii reclamă că nu au primit cele trei salarii compensatorii, suma aferentă zilelor în care s-au aflat în preaviz și banii pentru concediu, solicitând ca reprezentanții conducerii societății să vină și să vorbească cu ei pentru a lămuri situația.
„Am lucrat la Mechel, am fost dați afară în martie, iar până în 28 mai trebuia să fi intrat în posesia banilor prevăzuți în contractul colectiv de muncă, respectiv trei salarii compensatorii, banii pe preaviz și cei de concendiu. Am primit până acum doar prima de vacanță, de 800 de lei. Vrem să vorbim cu liderii de sindicat și cu conducerea. Președintele de sindicat a venit la poartă și a vorbit cu noi, dar conducerea refuză să vină și să ne privească în ochi și să poarte un dialog cu noi. Am mai protestat acum o lună și ni s-a zis că se tegiversează primirea de către noi a acestor bani, suma totală fiind de 18 miliarde de lei vechi, din cauză că AJOFM Dâmbovița spune că între noi, foștii salariați, și combinat nu este un contract colectiv de muncă, ci doar un acord și asta nu ne-ar da dreptul la plata acestor sume din fondul de garantare. Între timp nu s-a rezolvat nimic”, a declarat un fost angajat al combinatului Mechel.
Combinatul Mechel Târgoviște, intrat în insolvență, a concediat 512 din cei aproximativ 2.000 de angajați, în contextul reorganizării activității, iar aceștia ar fi urmat să beneficieze de plăți compensatorii în cuantum de trei salarii brute.
Mechel Târgoviște a făcut parte din grupul rus Mechel, care a anunțat în luna februarie că a vândut activele din România către firma Invest Nikarom, deținută de Viktor Chumakov și Svetlana Chumakova Svetlana, ambii cu cetățenie rusă. Tranzacția, pentru suma simbolică de 230 de lei, a vizat transferul companiilor Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oțelu Roșu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila și Mechel Reparații Târgoviște.