Foștii magistrați care l-au eliberat pe Omar Hayssam, audiați în dosarul medicului Yassin
This browser does not support the video element.
Foștii magistrați, actual avocați, au ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 10.15.
Nastasiu și Dumitrașcu au fost chemați de procurori pentru a da explicații în dosarul în care medicul Mohamad Yassin a fost arestat preventiv, fiind cercetat pentru că ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obținerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam.
Fostul procuror și fostul judecător au intrat în atenția opiniei publice după ce Nastasiu a cerut instanței, în 2006, eliberarea lui Omar Hayssam, motivând faptul că sirianul este grav bolnav. Solicitarea a fost admisă de Sofica Dumitrașcu, care era judecător la acel moment, motiv pentru care Hayssam a fost pus în libertate, iar în scurt timp a fugit din țară.
În același dosar, anchetatorii l-au audiat, luni, și pe Ovidiu Ohanesian, care a afirmat că procurorii DNA au vrut să afle care sunt cercurile relaționale ale doctorului Mohamad Yassin.
Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliștii răpiți în Irak, a fost chemat, luni, la DNA în calitate de martor, pentru a da o declarație în cazul medicului sirian Mohamad Yassin. El a adăugat că prezentul dosar este unul „fabricat”, motivul fiind acela de a se crea pârghii pentru redeschiderea dosarului armelor în care, susține el, ar fi implicați membri ai familiei fostului președinte.
Jurnalistul a mai arătat că Omar Hayssam a primit o condamnare mult prea mică raportat la faptele pe care le-a săvârșit și că, în realitate, acesta a comis mult mai multe fapte decât au cercetat până în prezent anchetatorii.
Mohamad Yassin a fost arestat, în 4 aprilie, fiind acuzat de trafic de influență, după ce ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obținerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam. Alături de el a fost arestat și Tahli Fadel, acuzat de complicitate.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Mohamad Yassin, direct și prin intermediul lui Tahli Fadel, a cerut de la două persoane, denunțătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influența organe judiciare, în vederea desființării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunțătorii din acest dosar.
Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunțat pe Mohamad Yassin și Tahli Fadel.
Numele lui Tahli Fadel a apărut și în dosarul Foresta Nehoiu, în care Omar Hayssam a primit o pedeapsă definitivă.
Omar Hayssam execută 23 de ani și patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” și cel al răpirii celor trei jurnaliști, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în țară, după șapte ani de la fuga sa din România.
În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnaliști, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.
Ulerior, în iunie 2005, președintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România și că își transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soției acestuia și al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autoritățile irakiene.
La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.
În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunțat despre răpirea de la Bagdad. El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soția, iar în aceeași zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliștilor.