Foștii manageri ai UCM Reșița, reținuți în dosarul privind neachitarea restanțelor companiei
Potrivit unor surse judiciare, fostul director al UCM Reșița Adrian Chebuțiu și adjunctul acestuia Adrian Preda au fost audiați, miercuri, la DIICOT Caraș-Severin, într-un dosar care vizează devalizarea uzinelor, în același caz fiind audiată și soția lui Chebuțiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În urma audierilor, Adrian Preda și Adrian Chebuțiu au fost reținuți pentru 24 de ore, iar joi vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.
Soția lui Adrian Chebuțiu, Lăcrămioara Chebuțiu, nu a fost reținută în urma audierilor.
Cei doi foști manageri ai UCM Reșița sunt cercetați pentru că ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de lei, după ce nu ar fi achitat restanțele companiei care fuseseră eșalonate de către stat. Totodată, ei ar fi vândut unor rude, sub prețul pieței, mai multe case de vacanță, care au fost în proprietatea UCM, conform surselor citate.
De asemenea, sursele citate mai spun că Adrian Chebuțiu ar fi înființat o societate de prestări servicii care făcea parte din UCM Reșița și cu ajutorul căreia acesta ar fi încasat suma de 50.000 de lei.
În luna decembrie 2013, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost arestați preventiv în acest dosar, fiind acuzați de evaziune fiscală, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată, spălare de bani și asocierea în vederea săvârșirii unei infracțiuni.
Chebuțiu și Preda au contestat la acea vreme decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunalul Timiș, iar Curtea de Apel Timișoara a decis ca aceștia să fie cercetați în libertate.
Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost condamnați la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez.
Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reșița a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.
Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare – nu erau funcționale și erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupție spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri.
Chebuțiu și Preda au fost condamnați în prima instanță la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la șapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.
UCM a intrat în insolvență în decembrie 2011, iar acțiunile au fost suspendate atunci de la tranzacționarea pe Bursă. În luna iulie 2013, Guvernul a discutat două variante pentru UCM Reșița, respectiv preluarea de către AAAS a datoriilor UCM Reșița față de ANAF și cedarea unei părți din activele societății, prin procedura dării în plată, sau vânzarea în bloc a activelor operaționale ale acesteia.