Fostul candidat la Președinție Ninel Potârcă cere să fie anchetat de Parchetul ICCJ. „De 13 ani sunt supus unor controale și supracontroale abuzive”
Fostul candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă, cercetat sau judecat de-a lungul anilor în mai multe dosare penale, i-a adresat o scrisoare noului procuror general al României, cerând să fie anchetat de Parchetul ICCJ, pe motiv că se teme că la Gorj i-ar fi înscenată o nouă reținere.
Potârcă a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că în cursul anului 2012 polițiștii din cadrul IPJ Gorj l-au cercetat pentru „operațiuni nereale” derulate prin una din firmele sale privind două facturi în cuantum de 3.000.000 de lei, la final fiind dispusă neînceperea urmăririi penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potârcă susține că în cursul lunii aprilie a acestui an, un reprezentant al IPJ Gorj i-a solicitat pe mai mulți angajați de-ai săi să se prezinte la audieri întrucât Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj „s-a autosesizat” în legătură cu cele două facturi. El spune că s-a oferit să meargă el din nou la Poliție sau chiar la procurori pentru a le oferi informațiile necesare, întrucât, la verificările anterioare, activitatea firmei fusese blocată mult timp de către inspectorii de la Direcția Finanțelor Publice Gorj.
Constantin Ninel Potârcă afirmă că polițistul de caz i-a precizat că nu e nevoie de prezența sa pentru audieri, fostul candidat la Președinția României, care este și președinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, adresându-i pe 7 mai 2013 o solicitare scrisă prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin care își manifesta disponibilitatea de a fi cercetat.
„Pe 8 mai am fost citat telefonic și, mai apoi, la cererea mea, în scris, la sediul IPJ Gorj pentru audieri, fiind informat cu privire la învinuirile care mi se aduc în acest dosar. Am aflat astfel că Parchetul s-a autosesizat tot în legătură cu cele două facturi pentru care IPJ Gorj dispusese deja neînceperea urmăririi penale și care mai fac obiectul unui dosar instrumentat de Direcția Generală a Municipiului București. Nu mai spun că m-au întrebat și de alte afaceri ale mele care nu aveau legătură cu cele două facturi”, afirmă Potârcă.
Acesta a declarat că s-a decis să-i scrie noului procuror general al României, Tiberiu Nițu, prin care să solicite să fie anchetat de procurori ai Parchetului ICCJ întrucât are convingerea că aceștia sunt obiectivi și imparțiali, spre deosebire de cei de la Gorj, care l-au reținut deja în două dosare câte 24 de ore, într-unul dintre ele obținând la sfârșitul cercetărilor scoaterea de sub urmărirea penală.
„De 13 ani sunt supus unor controale și supracontroale abuzive din partea procurorilor și polițiștilor de la Gorj și asta doar pentru că sunt de etnie romă. Îmi asum acest lucru și i-am spus și domnului procuror general al României că prin reținerea și eventual arestarea mea preventivă unii procurori încearcă să își îmbunătățească CV-ul și să avanseze ierarhic. Într-un dosar în care ei m-au reținut deja am fost găsit nevinovat și am dat statul în judecată, cerând daune de zece milioane de euro. Nu știu dacă vor să mai aibă încă un proces de acest gen”, spune Constantin Ninel Potârcă.
Omul de afaceri îi solicită procurorului general să îi fie verificate într-un singur dosar toate documentele contabile ale firmelor sale pentru a evita „noi autosesizări” pe viitor
Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat sau judecat, de-a lungul anilor, în mai multe dosare penale, fiind declarat nevinovat în cele mai multe dintre ele.
În toamna anului 2010, anchetatorii l-au reținut pentru 24 de ore sub acuzația de evaziune fiscală, iar a doua zi, la expirarea celor 24 de ore, după ce nu au obținut mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, au anunțat că au deschis un dosar penal tot sub acuzația de evaziune fiscală. Potârcă a fost reținut atunci pentru încă 24 de ore, dar nu a fost arestat preventiv nici de această dată, după un an și jumătate el fiind scos de sub urmărire penală în dosarul respectiv.
În primul dosar în care a fost reținut, omul de afaceri a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, sentința nefiind însă definitivă, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.
La aceeași instanță, Potârcă mai este judecat și într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, instanța de fond, Tribunalul Gorj, condamnându-l la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, precum și la plata unor despăgubiri către statul român în valoare de peste 160 de milioane de lei.
În același dosar, un frate al fostului candidat la Președinție, Toma Potârcă, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare și plata unor despăgubiri, alături de alt inculpat din dosar, în sumă de peste 60 de milioane de lei.
Conform declarației de avere depuse cu ocazia alegerilor prezidențiale din anul 2009, Constantin Ninel Potârcă are în municipiul Târgu Jiu un palat de 980 de metri pătrați și un teren intravilan de 1.600 de metri pătrați. Acesta nu a declarat atunci nici un venit propriu, niciun leu în vreun cont bancar și nici datorii sau autoturisme pe care să le aibă în posesie.