Prima pagină » Știri » Fostul consilier prezidențial Gabriel Berca a fost arestat preventiv

Fostul consilier prezidențial Gabriel Berca a fost arestat preventiv

Fostul consilier prezidențial Gabriel Berca a fost arestat preventiv
Gabriel Berca, fost consilier prezidențial și fost ministru al Internelor, reținut pentru trafic de influență după ce ar fi primit 185.000 euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării, a fost arestat preventiv, vineri, de Curtea de Apel Bacău

Magistrații Curții de Apel Bacău au admis cererea procurorilor anticorupție de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Gabriel Berca, pentru trafic de influență.

„Întrucât ordonanța de reținere pentru 24 de ore a expirat la ora 12.50, pe numele lui Gabriel Berca a fost emis mandatul de arestare preventivă, care va fi pus în aplicare de către organele de Poliție. Decizia Curții de Apel Bacău poate fi atacată cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Bacău, Cătălin Șerban.

Gabriel Berca a fost reținut, joi, de DNA Bacău, care îl acuză de trafic de influență după ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării.

Gabriel Berca a fost dus în arestul Poliției Bacău, iar vineri a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit ordonanței de reținere, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru sine cât și pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlament și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie din județul Bacău.

„Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale”, arătau procurorii în documentul citat.

Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Gabriel Berca, la data faptelor senator și președinte al organizației județene Bacău a PDL, ar fi primit cei 185.000 de euro de la omul de afaceri Viorel Rusu, care avea un contract cu Primăria comunei Ardeoani, județul Bacău, iar instituția trebuia să achite lucrările de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri.

Gabriel Berca a fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu și ministru al Internelor în Guvernul Ungureanu. El a fost și secretar general al Guvernului, în perioada în care Executivul era condus de Călin Popescu Tăriceanu. Berca a fost prefectul județului Bacău, în perioada 2005 – 2008, senator de Bacău, în legislatura 2008 – 2012 și ministru al Administrației și Internelor în anul 2012.

La începutul lunii iunie, UNPR anunța că fostul ministru de Interne Gabriel Berca s-a înscris în formațiune. Berca a fost membru PMP, vicepreședinte pentru regiunea Nord-Est, iar anterior a fost în PDL.

Fostul deputat PNL de Bacău Mihai Banu a fost reținut în 9 iulie și arestat preventiv o zi mai târziu, pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor DNA, Mihai Banu a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la un om de afaceri, 270.000 de euro pentru ca, în calitate de deputat, să-și folosească influența pe lângă membri ai guvernului în vederea alocării unor sume de bani către o primărie din Bacău.

„Din cei 270.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu și cu complicitatea fiului său, Lucian Banu, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de același inculpat. Astfel, pe 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător, și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 metri pătrați, situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la 150.000 lei. Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranșe, în perioada 12 august 2010 – 22 iulie 2011, în conturile indicate de Mihai și Lucian Banu”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au mai dispus atunci ca Lucian Banu să fie cercetat sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, pentru complicitate la trafic de influență.

Citește și