Fostul cumnat al lui Cristian Cioacă, inspectorul principal Laurențiu Bălan, a fost închis, la sfârșitul săptămânii trecute, la Penitenciarul Colibași, după ce a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul permiselor de conducere obținute fraudulos în județul Argeș.
Inspectorul principal Laurențiu Bălan, judecat în dosarul permiselor de la Argeș a fost închis, vineri, la Penitenciarul Colibași, după ce, cu o zi înainte, a fost condamnat definit la trei ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influeță.
Bălan a ajuns la închisoare după ce, la data de 6 martie 2012, a fost condamnat la trei ani și jumătate de magistrații Curții de Apel Ploiești. Bărbatul a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă recursul său a fost respins la data de 27 iunie 2013. O zi mai târziu, acesta a fost încarcerat.
Laurențiu Bălan este fratele primei soții a lui Cristian Cioacă, Lavinia Bălan.
De altfel, numele Laviniei Bălan apare și în dosarul în care fratele ei a fost închis. În anul 2008, când a izbucnit scandalul permiselor de conducere acordate fără examen de polițiștii argeșeni, procurorii DNA au descoperit că Laurențiu Balan, care lucra în cadrul Serviciului Poliției Rutiere Argeș, își împuternicise sora să achite peste 700.000 de euro, sumă care reprezenta avansul pentru șase apartamente din București.
Bărbatul a fost închis în același penitenciar în care se află și Cristian Cioacă, aflat în arest preventiv pentru uciderea celei de-a doua soții, avocata Elodia Ghinescu.
Laurențiu Bălan a fost acuzat, alături de alte 15 persoane, în dosarul permiselor eliberate fraudulos în Argeș, între care și fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Argeș, Gheorghe Codruț Vlăsceanu, și fostul său adjunct, Vasile Voinea.
Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2006 – iunie 2008, în județul Argeș și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a acționat în scopul obținerii unor sume de bani pretinse și primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obținerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeș.
Membrii acestui grup și-au asumat, conform procurorilor, mai multe „îndatoriri”, respectiv racolarea persoanelor din mai multe județe interesate să obțină permisul de conducere prin coruperea unor funcționari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidați, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obținerea permisului de conducere.