Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, deferit justiției

Publicat: 15 02. 2012, 11:53
Actualizat: 10 06. 2012, 16:14
Fostul director general al Companiei Naționale a Căilor Ferate Române (CN CFR), Mihai Necolaiciuc, a fost deferit justiției, procurorii anticorupție acuzându-l de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

Fostul director general al Companiei Naționale a Căilor Ferate Române (CN CFR), Mihai Necolaiciuc, a fost deferit justiției, procurorii anticorupție acuzându-l de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

În același dosar au fost trimiși în judecată mai mulți foști angajați ai CFR, precum și Marius Iliușca, persoană fără ocupație, și Ovidiu Lucian Nicula, administrator al SC General Invest SRL Cluj Napoca.

Potrivit sursei citate, în perioada 2001-2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al Companiei Naționale a Căilor Ferate Române (CNCFR) și ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relații contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri și servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ și nefolositoare companiei. Prin aceste operațiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 de lei vechi (18.368.442 de euro), calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referință) în dauna CNCFR. O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 de euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamități naturale.

Contractele referitoare la serviciile și produsele sus-menționate au fost încheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acționarilor sau a consiliului de administrație, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Deoarece inculpatul Necolaiciuc Mihai s-a sustras urmăririi penale pe tot parcursul acesteia, la data de 16 martie 2007, Judecătoria Sectorului 1 București a admis cererea procurorilor anticorupție și a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, fiind emise, totodată, mandatul european de arestare și mandatul de urmărire internațională în vederea extrădării. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și a sumelor de bani deținute de către inculpatul Necolaiciuc Mihai, precum și a unor alte persoane implicate în dosar. Fostul director general al CN CFR, Necolaiciuc Mihai, mai este cercetat și în alte dosare penale instrumentate de Direcția Națională Anticorupție.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro