Fostul director al Institutului Cantacuzino este urmărit penal
Oficiali din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au declarat marți, pentru Mediafax, că a fost începută urmărirea penală în cazul lui Radu Iordăchel, fără a preciza care sunt faptele de care acesta este acuzat.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest caz vizează fapte de abuz în serviciu, în legătură cu datoriile acumultate de institut și sistarea producției de vaccin antigripal.
Radu Iordăchel a demisionat, în 2 octombrie, de la conducerea Institutului Cantacuzino, după ce Guvernul a aprobat trecerea instituției din coordonarea Ministerului Sănătății la Ministerul Educației și în urma protestelor angajaților, care au cerut schimbarea acestuia din funcție.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, declara atunci că datoriile institutului la Agenția Națională de Administrare Fiscală sunt în jur de 11 milioane de lei.
Bănicioiu spunea că pentru datoriile acumulate de Institutul Cantacuzinovor răspunde cei vinovați. „Nu sunt organ de anchetă. Noi am făcut toate sesizările tocmai pentru că vrem să răspundă toți cei vinovați. După câte știți bine, este o anchetă penală desfășurată de Parchet. Este acum, toți sunt audiați, exact cursul normal al unei anchete penale”, preciza ministrul.
Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat Institutul Cantacuzino, la sfârșitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.
Ministerul Sănătății a desemnat o comisie de experți care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.
Raportul Organizației Mondiale a Sănătății, întocmit după verificările făcute la Cantacuzino din perioada 25 – 27 februarie, arăta că producția de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.
Verificările la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialiștilor OMS, că institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.