Prima pagină » Știri » Fostul director al Poliției Locale Ploiești, din arest la domiciliu în arest preventiv

Fostul director al Poliției Locale Ploiești, din arest la domiciliu în arest preventiv

Fostul director al Poliției Locale Ploiești, din arest la domiciliu în arest preventiv
Fostul director al Poliției Locale Ploiești Cristinel Toader, cercetat de DNA pentru șantaj și operațiuni incompatibile cu funcția și plasat în arest la domiciliu de Tribunalul Prahova, a fost arestat preventiv, vineri, prin decizia Curții de Apel Ploiești, care a admis contestația procurorilor.

Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au admis, vieri, contestația procurorilor DNA Ploiești și au emis mandat de arestare preventivă pe numele fostului director al Poliției Locale Ploiești Cristinel Toader, cercetat pentru mai multe fapte de șantaj, folosirea de informații nedestinate publicității și operațiuni comerciale incompatibile cu funcția.

Cristinel Toader fusese reținut marți, iar miercuri a fost dus cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Prahova, însă magistrații acestei instanțe au respins propunerea DNA, dispunând, în schimb, plasarea în arest la domiciliu a fostului director al Poliției Locale Ploiești și interzicându-i acestuia să ia legăturii cu martorii din dosar, între care se numără mai mulți angajați ai Poliției Locale Ploiești, unii dintre aceștia cu funcții de conducere.

Toader este acuzat de către procurorii DNA de patru fapte de șantaj, dar și de infracțiunile de folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (trei fapte) și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută (12 acte materiale).

Potrivit unui comunicat dat publicității de DNA, în perioada 2013 – 2014, Cristinel Toader, în calitate de director general al Poliției Locale Ploiești, „a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele, pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 de euro”.

Procurorii susțin că, pentru un concurs organizat în luna ianuarie a anului trecut pentru ocuparea funcției de șef serviciu, Cristinel Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, căreia i-a cerut și a primit 1.000 de euro, în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.

Pentru a obține subiectele, Toader „l-a constrâns prin amenințare cu pierderea postului” pe un membru al comisiei de examinare, cel care a și conceput subiectele și care, în urma amenințărilor, le-a pus la dispoziția șefului său.

După ocuparea funcției de către persoana respectivă, în martie 2014, Toader Cristinel a amenințat-o cu desființarea funcției dacă nu îi pune la dispoziție variantele de subiecte de examen și răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la Poliția Locală pentru ocuparea unui post. Totodată, Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 200 de euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.

Procurorii au stabilit, de asemenea, că, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, în cadrul Poliției Locale Ploiești, Toader a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze și să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziția unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb. După ocuparea funcției respective, noul ocupant al postului a fost numit președinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de șef birou.

„Președintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader Cristinel, sub amenințarea cu desființarea locului de muncă, să introducă în plicurile cu subiecte pentru concurs niște variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ca președinte al comisiei de examinare, ci fuseseră impuse de directorul general al instituției, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfășurat, a fost desemnat câștigător”, menționa sursa citată.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Cristinel Toader și că, în perioada 2012 – 2014, deși deținea funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești, a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a SC Esrom Advertising SRL Ploiești, firmă în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator și SC Zedeka Advertising SRL Ploiești, la care mama sa a avut calitatea de asociat, desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri, constând în închirierea de panouri publicitare.

Autor

Citește și