Fostul director RADET Gheorghe Dabela, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Fostul director RADET Gheorghe Dabela, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare
Publicat: 27/11/2013, 15:08

Fostul director al RADET Gheorghe Dabela a fost condamnat definitiv, de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a primit mită peste jumătate de milion de euro, pentru derularea unui contract de modernizare a regiei.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, marți, recursul formulat de Gheorghe Dabela la decizia Curții de Apel București, menținând astfel soluția dată de instanța de fond, respectiv Tribunalul Militar Teritorial București, care l-a condamnat la trei ani de detenție.

Fostul director general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a contestat sentința Tribunalului Militar Teritorial București la Curtea de Apel, care l-a condamnat, în 1 iulie 2009, la șase ani de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în 14 iulie 2011, la judecarea recursului, anularea soluției Curții de Apel București și rejudecarea apelului.

În 9 octombrie 2012, după rejudecare, Curtea de Apel București a decis respingerea contestației lui Dabela și menținerea deciziei instanței de fond. Fostul șef al RADET a făcut recurs la instanța supremă, care a decis, definitiv, în 26 noiembrie, condamnarea lui la trei ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Dabela a fost judecat în acest dosar alături de Valentin Carali, fost ofițer superior SRI. În cazul acestuia, ICCJ a decis respingerea recursului, motiv pentru care el va executa trei ani de închisoare, pedeapsă pe care a stabilit-o Curtea de Apel București, în 9 octombrie 2012.

Eduard Valentin Pelengică a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, iar Mihai Cucuiu și Liana Uzunov au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Instanța supremă a mai dispus achitarea lui Marian Fătu și Petco Uzunov.

„Obligă recurenții inculpați Dabela Gheorghe Ion, Pelengică Eduard Valentin, Fătu Marian și Uzunov Liana la plata sumei de câte 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 100 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiției”, se mai arată în decizia din 26 noiembrie a ICCJ.

În iulie 2006 s-a finalizat judecarea acestui dosar în prima fază, la Tribunalul Militar Teritorial București. La judecarea în apel a dosarului, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale, instanța supremă a decis că judecarea cauzei este de competența Curții de Apel București, nu a instanței militare.

Procurorii anticorupție arătau, în actul de sesizare a instanței, că, în perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET București și intermediari ar fi pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani și bunuri în valoare totală de peste jumătate de milion de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, pentru încheierea contractului economic și pentru asigurarea ritmicității plăților pe care urma să le efectueze.

Fostul director general al regiei Ioan Gheorghe Dabela ar fi primit mită 100.000 de euro, restul până la 500.000 de euro fiind împărțiți între cei șapte complici ai acestuia.

Reprezentanții firmei germane Preussag Rohrsaneriung GmbH au încheiat cu RADET, la începutul anului 1999, un contract în valoare de 22 de milioane de mărci germane, pentru reabilitarea a 25 de kilometri de conductă de transport a agentului termic, derulat prin filiala la București de firma germană, au mai arătat procurorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows