Fostul eurodeputat Ernst Strasser a primit trei ani de închisoare, după scandalul în care a fost implicat și Adrian Severin. Un alt eurodeputat a primit doi ani și jumătate

Publicat: 13 10. 2014, 14:55
Actualizat: 05 02. 2019, 17:27

Potrivit deciziei definitive a Curții Supreme din Austria, Strasser, un conservator în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că a acceptat să prezinte, în schimbul unei remunerații, amendamente la legi europene în 2010 și 2011, relatează AFP.

Politicianul austriac, constrâns să părăsească Parlamentul European în martie 2011, a atacat în apel decizia Tribunalului din Viena, din martie, prin care era condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Curtea Supremă a respins luni acest apel, reducând totuși pedeapsa cu șase luni. Fostul ministru din perioada 2002-2004 va putea cere să poarte o brățară electronică după șase luni de închisoare, o dispoziție care fusese exclusă de prima instanță.

Într-un prim proces, Strasser a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, dar Curtea Supremă a casat verdictul pentru viciu de formă.

Ernst Strasser a fost constrâns să demisioneze în martie 2011 din postul de eurodeputat, după ce a fost filmat de jurnaliști de la cotidianul britanic Sunday Times, care pretindeau că sunt lobby-iști.

Filmat cu camera ascunsă, în 2010 și 2011, el a acceptat să prezinte amendamente favorabile unui grup de lobby, în schimbul unor remunerații de până la 100.000 de euro pe an. Înregistrările video au fost difuzate pe YouTube.

El și-a susținut întotdeauna nevinovăția, afirmând în primul proces că îi suspecta pe lobby-iști că sunt agenți secreți și că a intrat în jocul lor pentru a-i deconspira.

Jurnaliștii britanici au realizat filmări similare cu alți trei eurodeputați, care s-au arătat de asemenea dispuși să participe la acte de corupție. Aceștia sunt românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și spaniolul Pablo Zalba.

La începutul lui februarie, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influențeze legile europene în schimbul unei remunerații și a fost condamnat de un tribunal la doi ani și jumătate de închisoare cu executare și la plata unei amenzi de 32.250 de euro.