Fostul judecător Puțura ar fi beneficiat de servicii sexuale pentru a interveni la judecători
Fostul judecător și secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, miercuri, pentru dare de mită și trafic de influență, după ce ar fi promis foloase necuvenite unei judecătoare pentru o decizie favorabilă într-un dosar al soției sale.
De asemenea, el este acuzat și că a primit de la o persoană foloase necuvenite pentru a interveni la judecători într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile acesteia.
Astfel, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2013-2014, Ovidiu Puțura a primit de la Laurențiu Țăranu, care are calitatea de martor în acest dosar, foloase necuvenite constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, „plata unor servicii sexuale”, un costum de vânătoare și suma de circa 30.000 de lei pentru a interveni la judecătorii dintr-un dosar aflat în apel la Curtea de Apel Constanța, în care Țăranu era inculpat, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile acestuia.
Potrivit rechizitoriului, în luna noiembrie 2013, Puțura a participat la o partidă de vânătoare pe timp de noapte organizată de Țăranu la Sinaia și a beneficiat „și de compania unor persoane de sex feminin pentru care costurile aferente serviciilor prestate au fost suportate de Țăranu”.
Totodată, Puțura a beneficiat de servicii similare, plătite tot de Țăranu, și în luna mai 2014, când a participat la o petrecere restrânsă organizată de Țăranu la un local de lux din București. Acest fapt reiese și din interceptarea unei convorbiri din 20 mai 2014, dintre Puțura și Ioan Orlando, martor în dosar, din discuție rezultând „în mod cert că inculpatul Puțura Ovidiu participase la petrecerea organizată de Țăranu Laurențiu”.
Dintr-o altă convorbire, din 25 mai 2014, a rezultat că Țăranu a suportat costurile aferente petrecerii, iar martorul Orlando Ioan își exprima nemulțumirea față de faptul că Puțura „mai solicita și un sejur la mare după ce beneficiase de servicii scumpe în data de 18 mai 2014”.
De altfel, „în perioada 29 mai – 1 iunie 2014, inculpatul Puțura Ovidiu a beneficiat de un sejur la Hotelul Arena Regia Marina din Mamaia, pentru el și încă o persoană, costurile aferente fiind suportate de Țăranu Laurențiu”, scrie în document.
Conform rechizitoriului, în sejurul de la Mamaia Puțura a fost însoțit de o femeie despre care un martor declara că a cunoscut-o ca fiind prietena lui Ovidiu Puțura, care este plecată în Italia, dar care în perioada respectivă a fost cu acesta la Mamaia.
În document se mai arată că din cercetări a rezultat că Ovidiu Puțura a primit foloase necuvenite de circa 30.000 de euro, promițând în schimb obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal.
Potrivit procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2014, Puțura i-a promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrița – Secția civilă, că, din funcția de secretar de stat pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiție sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei (fiul acesteia, n.r.), a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.
În schimbul intervenției promise, Puțura i-a solicitat lui Iacob să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția sa era reclamant recurent.
În același context, Ovidiu Puțura i-a dat judecătoarei articole de încălțăminte, prin intermediul soției sale.
Ovidiu Puțura este în prezent arestat. În plus, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 80.970 de euro și 966 de dolari, ridicate cu ocazia percheziției din casa acestuia.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Corina Iacob, pentru luare de mită.
Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obținute de MEDIAFAX, în 2012, Alina Ofelia Puțura, soția fostului secretar de stat în MJ Ovidiu Puțura, a revendicat în instanță un teren de 916 metri pătrați, în Bistrița. În 29 aprilie 2014, Judecătoria Bistrița a respins acțiunea formulată de Alina Puțura, iar aceasta a atacat hotărârea cu recurs, în 5 august 2014. Tribunalul Bistrița a stabilit termene de judecată în 16 octombrie, 27 noiembrie și 4 decembrie 2014, iar din complet a făcut parte și judecătoarea Corina Iacob.
În acest context, în 4 noiembrie 2014, Ovidiu Puțura s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob, în restaurantul unui hotel din București, și ar fi discutat despre faptul că fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, la care a participat în 22 septembrie.
În timpul discuțiilor, fostul secretar de stat în Ministerul de Justiție ar fi lăsat să se înțeleagă că în urma unor intervenții, prin intermediul unui funcționar cu influență la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, îl va sprijini pe fiul judecătoarei să promoveze examenul în 2015, susțin anchetatorii.
În schimbul acestor promisiuni, judecătoarea Corina Iacob s-ar fi angajat să dea o soluție favorabilă în dosarul soției lui Ovidiu Puțura, aflat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în stadiul de recurs, și totodată să convingă cel puțin una dintre colegele de complet să pronunțe aceeași decizie.
Potrivit anchetatorilor, Ovidiu Puțura îi spunea judecătoarei Corina Iacob că o va agresa fizic pe o colegă a acesteia dacă nu soluționează favorabil dosarul soției sale, spunând: „îi dau doi pumni în gură în tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu mașina”.
Ovidiu Puțura (PNL) a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției în 24 februarie 2014, funcție pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puțura a fost judecător și director la Direcția de contencios administrativ din Ministerul Justiției.
În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puțura a fost numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al companiei CFR. În aceeași zi, Ministerul Justiției preciza că Ovidiu Puțura poate fi, în paralel, și secretar de stat în MJ și membru în consiliul de administrație al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiției a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puțura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detașării la MJ. În 10 martie 2014 a încetat mandatul său în Consiliul de Administrație al CFR.
În iunie 2014, Ovidiu Puțura a fost sancționat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deținut, în paralel, funcția de membru în Consiliul de Administrație al CFR și pe cea judecător.
În 28 ianuarie, Ovidiu Puțura a fost suspendat din funcția de judecător la Tribunalul Bistrița-Năsăud, decizie luată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma arestării preventive a acestuia.