Prima pagină » Știri » Fostul manager al Spitalului de Psihiatrie „Socola”, trimis în judecată pentru trucarea unui concurs

Fostul manager al Spitalului de Psihiatrie „Socola”, trimis în judecată pentru trucarea unui concurs

Fostul manager al Spitalului de Psihiatrie
Fostul manager al Spitalului de Psihiatrie "Socola", trimis în judecată pentru trucarea unui concurs

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a fostului manager al Spitalului de Psihiatrie „Socola” din Iași Lucian Burlea și a altor trei angajați ai spitalului – Sebastian Iulian Popa, șef al Serviciului achiziții la data faptelor, Adriana Medvichi, la data faptelor jurist, și Gina Grecianu, consilier juridic.

Sebastian Iulian Popa va fi judecat în stare de arest la domiciliu, Lucian Burlea și Adriana Medvichi sub control judiciar, în timp ce Gina Grecianu este în stare de libertate.

Cei patru sunt acuzați, printre altele, de abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influență și uz de fals.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 29-30 aprilie 2014, Ștefan-Lucian Burlea, Iulian Sebastian Popa și Adriana Medvichi, în calitate de președinte, respectiv membri ai comisiei de examinare, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs pentru ocuparea unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola”.

Astfel, persoana admisă nici măcar nu a participat efectiv la concurs, fiind plecată în străinătate.

De asemenea, comisia de examinare a semnat un proces-verbal și mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată „admisă”, inclusiv la proba interviului care s-a susținut în fața membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, managerul Ștefan-Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă încheiat între unitatea spitalicească și persoana câștigătoare a concursului.

Potrivit procurorilor DNA, Iulian Sebastian Popa a pretins și a primit, înaintea organizării concursului, de la soția candidatului declarat admis, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcționar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare, promițând că va rezolva tot ce era necesar pentru angajarea soțului femeii.

După ce procurorii anticorupție au fost sesizați, Popa a returnat suma de bani respectivă.

„În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obținându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă și, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unității spitalicești. Cererea de concediu fără plată, ca de altfel și lucrarea de concurs a soțului său, a fost întocmită de către soție, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind și cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iași.

În 26 august 2014, Gina Grecianu, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie „Socola” din Iași, a întocmit un referat privind declanșarea procedurii disciplinare împotriva angajatului admis, în condițiile în care cunoștea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.

În septembrie 2014, după ce a aflat că a fost declanșată ancheta DNA, managerul Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, după care i-a desfăcut contractul de muncă.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra cotei părți dintr-un imobil ce aparține lui Iulian Sebastian Popa, până la concurența sumei de 8.000 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

În 31 martie 2015, medicul Lucian Burlea, pe atunci managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, a fost ridicat de mascați din sediul instituției și dus la sediul DNA Iași, pentru audieri, după ce în cursul dimineții au avut loc percheziții în mai multe birouri ale unității medicale. Ulterior, el a fost reținut pentru 24 de ore.

În 1 aprilie, judecătorii Tribunalului Iași au admis cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Sebastian Popa, fost șef al Serviciului de Achiziții de la Institutul Regional de Psihiatrie „Socola”, în timp ce în cazul lui Lucian Burlea a luat măsura controlului judiciar pentru 30 de zile.

În 3 aprilie, magistrații Curții de Apel Iași au menținut măsura dispusă în cazul lui Burlea, în timp ce Popa a fost plasat în arest la domiciliu.

Ulterior, Burlea a fost înlocuit de la conducerea Spitalului „Socola”.

Citește și