Dr. Gabriel Smărăndache, managerul Spitalului de Copii Marie Curie, care a fost demis din funcția de conducere de fostul ministrul al Sănătății, Eugen Nicolăescu, și-a recâștigat în instanță postul. „Aștept să fiu pus în funcție, respectându-se o hotărâre judecătorească. Deocamdată sunt fostul manager al spitalului, dar am recâștigat postul”, a declarat dr. Smărăndache la emsiunea Gândul Live.
Acesta a precizat că a decis să atace în instanță decizia lui Nicolăescu de a-l demite, pe motiv că era ilegală. „În momentul în care am fost demis eram în concediu medical. Suferisem un accident rutier. Ministrul din acea perioadă a găsit o metodă de a scăpa de mine. Am fost urmat la conducerea spitalului de un membru de partid. Nu s-a pus niciodată problema că spitalul nu funcționa. În acea perioadă nu puteam să mă apăr în deplinătatea puterilor mele. Am dat un comunicat de presă și am vorbit cu câțiva jurnaliști. Cam asta a fost comunicarea mea pe acest subiect în acea vreme”, a spus Smărăndache.
Acesta susține că i s-au pus „în cârcă tot felul de lucruri”. „Sunt nevinovat. Îmi doresc să se respecte legea și să se facă o reparație morală”, a mai menționat fostul șef de la Spitalul Marie Curie.
Gabriel Smărăndache a mai vorbit și despre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar din România și anume subfinanțarea. Medicul este de părere că în România trebuie introdusă o coplată. „Aici mă refer în cazul actului medical care este la cerere, acel act medical neprogramat, acel act medical care constată sănătatea, și nu boala. Mă refer la acest act medical oferit în condiții speciale. Sunt oameni care își permit, dar care aleg să plece să se trateze în străinătate, în loc să cheltuiască banii la noi în țară, chiar și la privat”, a mai spus fostul șef de la Marie Curie.
În cadrul emsiunii Gândul Live, invitatul special a mai vorbit și despre faptul că medicii ar trebui să fie plătiți și în funcție de câte cazuri au. „Cineva vine și este program la medicul X, el nu dorește să meargă la medicul X, ci la medicul Y. Pentru a se muta, va trebui să plătească o sumă. Medicul Y care vede mai mulți pacienți trebuie recompensat”, a menționat Smărăndache.
Exodul medicilor a fost un alt subiect atins de fostul manager de la Marie Curie. „Medicul pleacă greu, dar odată plecat se întoarce și mai greu. Sunt puține cazurile de colegi care s-au întors. Nu s-au întors pentru că nu s-au acomodat, ci pentru că ceva i-a adus acasă. În viitor, nu îi va mai aduce nimic acasă dacă nu se va face un pas important care să îi răsplătească. Nu mă refer la partea financiară, dar pentru o zi ordonată și pentru un câștig sigur, medicul se întoarce”, a spus Gabriel Smărăndache.