Fostul ministru Cristian David, trimis în judecată pentu luare de mită
Procurorii DNA București l-au trimis în judecată pe Cristian Davin, fost ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mită, iar pe Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău, la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor.
Valeriu Roger Nițescu, șeful de cabinet al lui David, la data faptelor, a fost acuzat de trafic de influență, spălarea banilor și complicitate la luare de mită
În același dosar, anchetatorii l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gheorghe Doloiu pentru spălarea banilor.
Cauza va fi judecată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent președinte suspendat al Consiliului Județean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Potrivit rechizitoriului, fostul ministru Cristian David a primit banii, în februarie 2008, prin intermediul lui Roger Nițescu, de la o persoană care l-a denunțat ulterior la DNA.
„Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul David Cristian pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al județului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii susțin că, în schimbul promisiunii de exercitare a influenței Roger Nițescu, în calitate de șef de cabinet al Ministrului de Interne a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro.
„Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuțiilor purtate de către denunțător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.Aflând poziția terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de „un teren foarte mare și foarte valoros”, se mai arată în actul de sesizare al instanței.
Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, pentru: 59.518 metri pătrați în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul național,14.085 metri pătrați în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului inițial, 6.397 metri pătrați tot în centrul municipiului Buzău, 70.000 metri pătrați la intrarea în municipiul Buzău dinspre București, tot cu ieșire la drumul național.
„Pentru „sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locația terenurilor și existența mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha”, mai arată anchetatorii.
Conform rechizitoriului, pentru a masca originea sumelor primite drept mită au fost încheiate mai multe contracte de vânzare- cumpărare, având ca obiect tranzacții imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârșirea faptelor.
Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale fostului ministru David și a celorlalți trei inculpați.
Fostul ministru la Internelor a fost arestat preventiv în acest caz, din 22 ianuarie până în 20 marti, când a fost plasat în arest la domiciliu. Din 17 aprilie, David a fost cercetat sub control judiciar.
În 26 februarie 2014, Cristian David și-a dat demisia din funcția de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalți miniștri liberali din Guvern. În aceeași zi, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa, Cristian David a demisionat și din calitatea de membru al PNL, spunând că a luat această decizie pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzațiilor procurorilor.