Fostul prefect al județului Galați Emanoil Bocăneanu, trimis în judecată pentru șantaj și delapidare
Fostul prefect al județului Galați Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat de nouă infracțiuni, printre care trafic de influență, șantaj, delapidare și abuz în serviciu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați l-au trimis în judecată, în 31 ianuarie, în stare de libertate, pe Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al județului Galați și fost director executiv al Direcției Județene de Evidența Persoanei Galați, fiind acuzat de trafic de influență (trei acte materiale), șantaj, delapidare, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (un act material), participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (două acte materiale), instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (șase acte materiale), instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, fals în declarații și instigare la fals intelectual.
În același dosar vor fi judecați Bogdan Valentin Topală, consilier prefectural la data faptelor, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Vasile Balaban, fost inspector șef la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați, pentru cumpărare de influență, Carmen Cotan, jurist, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, și Laurențiu Budur, administrator al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a amenințat și a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (martor denunțător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituție a lui Carmen Cotan, o prietenă a soției lui Bocăneanu.
„Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat președintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Bocăneanu mai este acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, fiind membru al comisiei, „s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013”. Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița „să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida”.
„Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei”, au mai arătat procurorii.
Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeași perioadă, Emanoil Cătălin Bocăneanu a făcut demersuri astfel încât să se asigure că firma lui Laurențiu Budur, care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați, va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Prefectura Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul Județean Galați.
„În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, au mai arătat procurororii.
O altă faptă de care este acuzat Bocăneanu, care ar fi fost comisă în perioada 2012 – 2013, este aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajați din Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unității, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.
Fostul prefect al județului Galați mai este acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situații, la ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.
„În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit pe lângă un ofițer superior din cadrul IPJ Galați, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajați din cadrul poliției să achieseze la apărările formulate de un petent în instanță, sancționat contravențional cu amendă și cu suspendarea permisului de conducere”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Fostul prefect este acuzat și că, în perioada octombrie – noiembrie 2013, „dând curs unui interes propriu și folosindu-se de funcție”, i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galați să-i pună la dispoziție mai multe materiale promoționale despre orașul Galați. Bocăneanu a întocmit în acest sens chiar o adresă din partea Prefecturii județului Galați, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate, „necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale”.
În aceeași perioadă, susțin procurorii, Bocăneanu ar fi impus martorei denunțătoare să achiziționeze din banii Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați un set de manuale de drept necesare pregătirii soției sale pentru susținerea examenul de admitere în magistratură.
Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, când a îndeplinit funcția de director executiv la Direcția Județeană de Evidența Persoanei Galați, Bocăneanu ar fi determinat o persoană să-i monteze, pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licențe de programe antivirus, în valoare de 200 de lei, care fuseseră achiziționate de către instituția pe care o conducerea.
„În aceeași perioadă, acesta a comandat și a impus achitarea, din banii instituției, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licență – drept procesual penal, teste grilă pentru examen – drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri și examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituția Direcției Județene de Evidența Persoanei Galați nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat la astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.
De asemenea, Bocăneanu mai este acuzat și că, în perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, după ce a fost numit prefect al județului Galați, a folosit „excesiv și abuziv” patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice și un modem de internet aparținând Direcției Județene de Evidență a Persoanei Galați, deși plecase de la această instituție. Mai mult, a pus și la dispoziția altor persoane, între care și Bogdan Topală, astfel de servicii, susțin anchetatorii.
„La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara și îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului”, au precizat procurorii.
În rechizitoriu s-a mai reținut că Bocăneanu, în calitate de prefect, cu ocazia completării declarației de avere pe anul 2013, nu a evidențiat vânzarea a două apartamente, unul deținut împreună cu soția sa și celălalt deținut în cote părți de soția sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a împrumutat o persoană cu 50.000 de euro, „fără a reieși concret proveniența acestei sume”, potrivit DNA.
În acest dosar, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Tudorel Chirnoagă și aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.
Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv din 15 noiembrie până în 14 decembrie 2013.
Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Galați.
Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au făcut, în 14 noiembrie 2013, percheziții la sediul Direcției Județene de Evidența Populației din subordinea Consiliului Județean Galați și la sediul Prefecturii Galați.
Emanoil Bocăneanu a fost numit prefect al județului Galați în luna mai 2012 și demis în 20 noiembrie 2013, în locul acestuia fiind numit Dorin Otrocol.