Prima pagină » Știri » Fostul prefect de Suceva Florin Sinescu, urmărit penal de DNA pentru corupție

Fostul prefect de Suceva Florin Sinescu, urmărit penal de DNA pentru corupție

Fostul prefect de Suceva Florin Sinescu, urmărit penal  de DNA pentru corupție
Florin Sinescu a fost retras de Guvern din funcția de prefect al județului Suceava, fiind cercetat de către DNA pentru mai multe fapte de corupție, iar postul a fost preluat de Constantin Harasim, reinstalat săptămâna trecută în funcția de subprefect după ce a trecut de la PNL la PLR.

Guvernul a mai decis ca Nistor Atanasă (PSD), înlocuit săptămâna trecută de Harasim în postul de subprefect, să își reia această funcție.

Schimbările au fost decise în ședința de miercuri.

Florin Sinescu este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcției, dar și de uz de fals.

El este acuzat de către procurorii anticorupție că a refuzat să-l demită din funcție pe primarul PSD al comunei Udești, care fusese declarat în conflict de interese de către ANI, decizie confirmată în 2012 printr-o hotărâre a Curții de Apel Suceava, că a intervenit la APIA Suceava și a făcut presiuni pentru ca primarului din Udești să i se acorde subvenții sau că nu a exercitat corespunzător controlul de legalitate a hotărârilor CL Udești permițând astfel ca o pășune să fie trecută ilegal în administrarea unei asociații care a obținut subvenții de la APIA.

Prefectul de Suceava mai este acuzat de abuz în serviciu pentru că, la solicitarea expresă a primarului comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, a intervenit pe lângă funcționari ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava și pe lângă administratorul unei firme pentru a găsi o soluție de deblocare a conturilor Primăriei Brodina, care avea o datorie în valoare de 462.315,93 lei din 2008 față de o firmă de construcție ce a reconstruit nouă case distruse de inundații, iar aceste datorii au fost înscrise ca arierate care să fie plătite de la bugetul de stat.

Totodată, prefectul mai este acuzat că și-a încălcat atribuțiile de serviciu pentru a obține ilegal un titlu de proprietate pe o suprafață de 26.103 metri pătrați de teren în comuna Moldovița pe numele socrilor săi, cunoscând că aceștia nu dețin documente de proprietate care să dovedească modul de dobândire, legătura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciară sau înscrisuri care să demonstreze că sunt îndreptățiți să obțină un titlu de proprietate.

Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru că, în calitate de prefect al județului Suceava, a semnat către ITM Suceava o adresă prin care a numit în comisia de concurs pentru postul de șef serviciu, la care a participat și soția sa, Angelica Sinescu, doi subordonați, președintele comisiei fiind un șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului Județului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic în cadrul Instituției Prefectului Județului Suceava, care au declarat-o câștigătoare a concursului pe soția prefectului.

Prefectul de Suceava este acuzat și de uzurparea funcției pentru că, profitând de funcția de prefect, a intervenit pe lângă șeful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un bărbat să-și recupereze permisul de conducere, reținut în 27 decembrie 2014 de către polițiști din cadrul Serviciului Rutier Iași întrucât a fost surprins de radar în timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteză era de 50 km/h.

Florin Sinescu mai este acuzat de uz de fals pentru că în luna noiembrie 2012 și-a achiziționat un autoturism marca AUDI A4, care a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună știință de documente fictive pe numele său, un contract de cumpărare din Germania și un contract de vânzare – cumpărare din 3 decembrie 2012 care, în realitate, nu a fost încheiat între cele două părți, și nici nu a fost semnat de către vânzător, iar după ce a aflat că se verifică modul în care și-a procurat autoturismul prefectul a vândut mașina.

Constantin Harasim, susținut de PLR, a fost reinstalat de Guvern săptămâna trecută în funcția de subprefect al județului Suceava, post pe care l-a mai ocupat în intervalul mai 2012-martie 2014, dar atunci cu sprijinul PNL.

În martie anul trecut, după ce PNL a ieșit de la guvernare, Harasim a fost înlocuit de Guvern în postul de subprefect cu Nistor Atanasă, susținut de PSD, dar ulterior s-a alăturat grupării Tăriceanu în PLR.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis ca Atanasă să fie el cel înlocuit acum de Harasim în postul de subprefect.

Constantin Harasim a fost învestit oficial în funcția de subprefect, luni, în cadrul unei ceremonii la care a participat Florin Sinescu și liderul PLR Suceava, deputatul Constantin Galan căruia Harasim i-a mulțumit că l-a sprijinit în demersul de obținere a funcției.

El și-a exprimat „bucuria” că se întoarce în funcția pe care a părăsit-o în urmă cu un an și că revine într-un guvern care acționează în favoarea cetățeanului prin protecție socială și prin „măsuri liberale adecvate”.

Totodată, Harasim a spus că oamenii așteaptă mai multe lucruri de la această guvernare între care noul Cod fiscal.

Fostul subprefect, Atanasă Nistor, care acum preia din nou această funcție, nu a participat la ședința de învestire a lui Harasim.

Citește și