Fostul prefect din Galați, Emanoil Bocăneanu, scos din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu

Publicat: 14 01. 2015, 12:59

Printr-o decizie de marți, Tribunalul Galați a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul fostului prefect Bocăneanu, acesta fiind obligat să nu părăsească fără permisiunea instanței imobilul din Galați în care locuiește. De asemenea, pe durata arestului la domiciliu Bocăneanu va trebui să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat și să nu comunice cu persoana vătămată, cu martorii ori experții din dosar.

Decizia Tribunalului de a-l plasa pe Bocăneanu în arest la domiciliu nu este însă definitivă și poate fi contestată de DNA în termen de 48 de ore de la comunicare.

Fostul prefect al județului Galați Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost arestat preventiv în octombrie 2014, pentru aprobarea finanțării FCM Dunărea cu 970.000 de lei, în condițiile în care clubul de fotbal avea interdicție la bani de la stat, din cauza datoriilor. De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că Bocăneanu a sustras și a distrus mai multe documente care atestau că FCM Dunărea Galați a obținut, în mod ilegal, finanțare de la bugetul de stat.

În noiembrie 2014, fostul prefect de Galați a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, sub acuzațiile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În același dosar este judecat, în libertate, Auraș Brașoveanu, președintele FCM Dunărea Galați la data faptelor, în prezent ocupant al aceleiași funcții la Farul Constanța, care este acuzat de uz de fals și tentativă la înșelăciune.

În acest dosar, Primăria Galați s-a constituit parte civilă cu suma de 970.000 lei, reprezentând finanțarea de la buget a activității sportive a FCM Dunărea Galați, plus penalitățile până la data plății efective. Pentru recuperarea prejudiciului de 970.000 lei, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra unor bunuri (casă, teren, autoturism) ale lui Bocăneanu.

Dosarul este judecat de Tribunalul Galați.

În februarie 2014, Emanoil Bocăneanu fusese trimis în judecată într-un alt dosar, tot pentru fapte de corupție comise în calitate de prefect al județului Galați, respectiv nouă infracțiuni, printre care trafic de influență, șantaj, delapidare și abuz în serviciu.

În luna mai, Bocăneanu a fost arestat după ce a încălcat condițiile eliberării condiționate, el plecând din Galați la Brăila, unde s-a întâlnit cu un bărbat pentru a discuta despre angajarea unui asasin pentru uciderea unuia din denunțătorii din primul său dosar său de corupție. El a fost eliberat în iunie și arestat din nou, în octombrie, în noul dosar.