Decizia Judecătoriei Buiucani (Chișinău) a fost luată cu doar 30 de minute înainte de expirarea ordonanței de reținere a fostului premier moldovean, acuzat de trafic de influență, fraude și corupție pasivă. Vlad Filat nu a fost prezent la audieri, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa.
Avocatul fostului premier ceruse amanârea termenului, argumentând că nu a avut timp să studieze cantitatea mare de documentație din dosar.
Procurorul Adriana Betisor, din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), s-a opus amânării termenului și a cerut plasarea în arest preventiv a lui Vlad Filat.
Vlad Filat va contesta la o instanță superioară decizia de arestare preventivă, anunță avocatul acestuia, Igor Popa, precizând că fostul premier a depus o plângere penală împotriva denunțătorului său, Ilan Shor, pe care îl acuză că a făcut declarații false, informează site-ul Unimedia.
În fața instanței sunt zeci de manifestanți – simpatizanți ai fostului premier, dar și contestatari.
sursa foto: unimedia.info
Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reținut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Național moldovean Anticorupție (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice. Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului, unde aveau loc proteste organizate de liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi.
Parlamentul moldovean a votat joi pentru suspendarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat, liderul formațiunii de centru-dreapta Partidul Liberal-Democrat (PLDM, aflat la guvernare). În favoarea suspendării imunității juridice a deputatului Vlad Filat au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.
Acuzații privind fraude bancare și luare de mită
Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunității fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). „Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o infracțiune deosebit de gravă, fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.
În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcția de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcția de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia și pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri și bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcționari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acțiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participației statului până la 33,3% și preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.
„Ținând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deținută, va întreprinde acțiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influențarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voință de a se prezenta organului de urmărire penală”, menționează sesizarea.
Vlad Filat denunță acapararea statului și o tentativă de orientare a Republicii Moldova spre Rusia
La rândul său, Vlad Filat a declarat în Parlament că instituțiile statului sunt acaparate, subliniind că Procuratura Generală și Centrul Anticorupție ar fi controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Filat a renunțat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleț.
„Am fost pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oraș cum se pregătește și cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte cu Usatîi în fața Parlamentului și pe de altă parte cu acest discurs al procurorului general privind suspendarea imunității mele de deputat. Acest show a fost prea scump și mult timp pregătit. Este adevărat pe parcursul activității mele am făcut foarte multe greșeli. Îmi asum responsabilitatea pentru ele”, a declarat Vlad Filat. „Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv că este controlat de o singură persoană. Această persoană nu este altcineva decât Plahotniuc care încearcă prin farse, forțându-l pe acest Shor să semneze o dispoziție, să se eschiveze de la responsabilitate. Oamenii vor ca cei vinovați să plătească. Dar oamenii au nevoie de o țară. O țară în care instituțiile funcționează legal și nu în interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme în sistemul bancar, în sectorul energetic. Și aici sunt nevoit să accept că instituțiile statului sunt acaparate”, a adăugat el.
„Spuneam în debutul ședinței de azi, ca replică lui Vladimir Voronin, care este și el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunității ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil și că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția. Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacție țara în care trăim”, a adăugat liderul PLDM.
„Mă adresez celor care-l servesc pe Plahotniuc: Centrul Național Anticorupție, Procuratura, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puțin pentru fiecare dintre voi – atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viața publică, țara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoștință de cauză”, a adăugat Filat.
Liderul PLDM nu exclude posibilitatea ca Plahotniuc să aibă o înțelegere cu președintele formațiunii proruse Partidul Nostru, Renato Usatîi, și cu liderul comunist Vladimir Voronin privind generarea alegerilor anticipate, prin care să se urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova. „Nu exclud că, împreună cu rușii, el o să organizeze alegeri și după alegeri poate să schimbe și parcursul țării, pentru că el în Europa nu are cum să supraviețuiască”, a conchis Filat, care la finalul discursului și-a cerut iertare de la întregul popor al Republicii Moldova.
Valeriu Streleț îl apără pe Vlad Filat și cere demiterea șefului Centrului anticorupție
Valeriu Streleț, premierul Republicii Moldova, a exprimat convingerea că Vlad Filat va reuși să își demonstreze nevinovăția, sugerând că există riscul să fie investigat și el. „Forțele de stânga anunțaseră de ceva timp că urma să se întâmple ceva… A apărut procurorul general. Acest spectacol este prea cusut cu ață albă. Am convingerea că Vlad Filat este o persoanlitate puternică și se va apăra. Cred ca va reuși să-și demonstreze nevinovăția. Sunt sigur că beneficiarul principal va merge liniștit acasă. Aici este marea mea nedumerire. Știu despre dosare care au fost deschise urgent și despre unele care stau și se prăfuiesc. Sunt sigur că în viitorul apropiat aceste subiecte vor fi scoase la vedere. Sunt personal preocupat de probleme curente. Și anume aprobarea bugetului de stat, susținerea oamenilor care au nevoie de ajutor, avansarea pe calea integrării europene. Vine iarna și în asemenea condiții funcționarea impecabilă a Guvernului e necesară”, a declarat Streleț.
De altfel, Valeriu Streleț a inițiat procedura pentru demiterea lui Viorel Chetraru, șeful Centrului Național moldovean Anticorupție (CNA). Streleț a anunțat că a inițiat demersurile la președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. „Așa cum am anunțat anterior, vor mai continua o serie de acțiuni în contextul unei guvernări eficiente în R.Moldova. Azi am trimis un astfel de demers președintelui. Acest demers este formulat în temeiul Articolul 8 al Legii cu privire la CNA și constă în inițierea procedurii de demisie a directorului CNA. Este prerogativa premierului și rămâne la discreția președintelui. În capul listei de motive este invocat faptul că, indiferent de statistica triumfalistă prezentată de domnul Chetraru și de faptul că ar fi existat anumite ingerințe, cu toate că nu i-am dat niciodată indicații, indicele de percepție a corupției este în creștere”, a declarat Streleț. Șeful Guvernului a precizat că un element important vizează și dosarul Băncii de Economii. „Principalul învinuit continuă să se afle în libertate. Chiar dacă acest învinuit a făcut acest autodenunț. Reieșind din aceste considerente, am solicitat președintelui să inițieze procedura de demitere a directorului CNA. Sper să i se dea curs, în contextul în care în cadrul mesei rotunde de miercuri una din cerințele participanților a fost demisia directorului CNA”, a adăugat premierul.
Vlad Filat – eforturi pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană
Cât a fost premier al Republicii Moldova, în perioada septembrie 2009 – martie 2013, Vlad Filat a avut, în materie de politică externă, acțiuni intense pentru apropierea țării de Uniunea Europeană. În iunie 2014, Guvernul Republicii Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.
În decembrie 2013, Vlad Filat a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor democratice și pentru contribuția substanțială la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (…)”.
În noiembrie 2014, Vlad Filat a fost decorat de președintele României Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios – în grad de Mare Cruce”, „în semn de înaltă apreciere a întregii activități puse în slujba dezvoltării, pe multiple planuri, a relațiilor dintre R.Moldova și România, pentru abnegația cu care a promovat valorile democrației și parcursul european al Republicii Moldova”.
Vlad Filat a fost decorat și de președintele georgian Mihail Saakașvili, în noiembrie 2013, cu una din cele mai înalte distincții de stat din Georgia – Ordinul de Excelență.
Suspiciuni despre afaceri ale lui Vlad Filat în România
În iulie 2015, presa din R.Moldova a relatat că nepotul și cumnatul lui Vlad Filat – Vladimir R. (27 de ani) și tatăl acestuia, Ion R. – ar fi primit, printr-o firmă cu sediul în Iași, un milion de euro provenind de la Banca de Economii din R.Moldova (BEM). În cadrul anchetei, cei doi suspecți au fost în arest preventiv în Republica Moldova.
Cine este Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat (PDM), este un politician și om de afaceri din Republica Moldova. În perioada decembrie 2010 – februarie 2013, Plahotniuc a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. De asemenea, a avut două mandate de parlamentar, în intervalul decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015. În vârstă de 49 de ani, Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Republica Moldova, fiind numit „oligarh” și având activități în domeniile petrolier, imobiliar, financiar-bancar, hotelier și mediatic.
Vladimir Plahotniuc a fost președinte al Victoriabank și vicepreședinte al Petrom Moldova, averea sa fiind estimată de presă la circa 300 de milioane de dolari.
Pe 5 octombrie, protestatarii de la Chișinău au mers la sediul firmelor lui Plahotniuc – Global Buisness Center -, scandând sloganuri care fac referire la presupuse fraude ale omului de afaceri.
Acuzat în cazul fraudei de la BEM, Plahotniuc a anunțat vineri că se retrage din PDM. „Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept, dar având în vedere și acuzațiile care mi se aduc, chiar dacă nu au fost niciodată probate și sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de primvicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM”, a transmis el pe Facebook.
Cine este Ilan Shor, denunțătorul lui Vlad Filat
În vârstă de doar 28 de ani, Ilan Shor, născut în Israel, este un om de afaceri milionar din Republica Moldova și primar al orașului Orhei. Ilan Shor este proprietarul companiei Dufremol și al clubului de fotbal FC Milsami Orhei. În 2014, a devenit președintele Consiliului de administrație al Băncii de Economii din Moldova, apoi membru în conducerea Aeroportului Internațional Chișinău. Shor deține două posturi tv – Euro TV și Alt TV.
În urmă cu câteva luni, Ilan Shor a fost audiat de procurorii Centrului Național Anticorupție în cazul devalizării Băncii de Economii și Băncii Sociale. Tânărul om de afaceri este suspectat că ar fi semnat un contract prin care ar fi transferat zece miliarde de lei moldovenești de la Banca de Economii (BEM) la Banca Socială, după care banii ar fi dispărut.
Într-un interviu acordat BBC, Ilan Shor a negat orice responsabilitate pentru criza financiară din Republica Moldova, explicând că totul a fost generat de credite neperformante.
În baza declarațiilor făcute de Ilan Shor în fața procurorilor anticorupție, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasivă și trafic de influență.
Evoluțiile politice de la Chișinău reflectă polarizarea societății din Republica Moldova
Reținerea lui Vlad Filat intervine în contextul mitingurilor care au loc la Chișinău. Platforma Civică Demnitate și Adevăr, formată din reprezentanți ai societății civile, jurnaliști și activiști proeuropeni, organizează de câteva săptămâni manifestații în Chișinău. Protestatarii îi acuză pe actualii lideri politici că se fac vinovati de furtul unui miliard de dolari din băncile moldovene și de afectarea parcursului proeuropean al țării.
Platforma Demnitate și Adevăr, lansată de Oazu Nantoi, Andrei Năstase, Igor Boțan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase și Dinu Plîngău, s-a desolidarizat recent de forțele politice ale opoziției de stânga și extremă-stânga, care organizează proteste paralele. „Ne desolidarizăm de acele elemente ale societății care urmăresc cu totul alte scopuri”, declara în septembrie Andrei Năstase, unul din liderii mișcării.
Precizările au fost făcute în contextul în care la Chișinău sunt și proteste ale formațiunilor proruse – Partidul Socialistilor, condus de Igor Dodon, și Partidul Nostru, condus de primarul din Bălți, Renato Usatîi. Ei cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleț, a președintelui Nicolae Timofti și alegeri parlamentare anticipate.
Guvernul de la Chișinău este susținut în Parlament de Alianța pentru Integrare Europeană – formată din Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal din Republica Moldova.