Fostul preot și un agent al Penitenciarului Bacău, trimiși în judecată pentru luare de mită

Publicat: 13 12. 2013, 18:16
Actualizat: 01 02. 2019, 11:10
Fostul preot al Penitenciarului Bacău Octavian Balan, un agent al aceleiași instituții și alte 12 persoane au fost trimise în judecată de către procurori, toți fiind acuzați că au constituit o filieră prin care erau introduse în închisoare telefoane mobile și alte obiecte interzise.

Fostul preot al Penitenciarului Bacău Octavian Balan, un agent al aceleiași instituții și alte 12 persoane au fost trimise în judecată de către procurori, toți fiind acuzați că au constituit o filieră prin care erau introduse în închisoare telefoane mobile și alte obiecte interzise.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bacău au dispus trimiterea în judecată a fostului preot al Penitenciarului Bacău Octavian Balan și a unui agent al aceleași instituții, arestați preventiv în luna septembrie 2013, sub acuzațiile de luare de mită și introducere de obiecte interzise în penitenciar, transmite corespondentului MEDIAFAX.

În aceeași cauză, vor ajunge în fața instanței alte 12 persoane care, potrivit anchetatorilor, au constituit o adevărată filieră prin care erau introduse în interiorul penitenciarului telefoane mobile și alte obiecte interzise. Cele 12 persoane, din care două arestate preventiv, sunt acuzate de instigare la dare de mită, complicitate la luare de mită și instigare la introducerea de bunuri și obiecte interzise în penitenciar.

Potrivit rechizitoriului procurorilor băcăuani, Octavian Balan și Gabriel Gîrleanu, în calitate de funcționari publici cu statut special, au pretins și primit, fiecare în parte, în perioada august – septembrie 2013, sume cuprinse între 250 – 400 lei, de la rudele persoanelor private de libertate. În schimbul banilor luați, susțin anchetatorii, cei doi angajați ai Penitenciarului Bacău și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au introdus în penitenciar telefoane mobile pe care le-au înmânat unor deținuți pentru a fi vândute pe „piața neagră” din incinta spațiilor de detenție.

„Celelalte zece persoane, în calitate de soții, rude sau prieteni, au sprijinit persoanele private de libertate și au acționat la inițiativa acestora, procedând la procurarea de telefoane mobile și intermedierea transmiterii acestora din mână în mână pe un circuit bine gestionat. Totodată, acestea s-au ocupat și de intermedierea sumelor de bani oferite, cu titlul de mită, funcționarilor publici cu statut special. În urma perchezițiilor derulate la domiciliile ori în spațiile de detenție în care locuiau sau erau cazați inculpații, au fost identificate și ridicate un număr semnificativ de telefoane mobile, înscrisuri ce atestă achiziționarea acestora, precum și diferite sume de bani. Prin ordonanțe ale procurorilor, au fost dispuse sechestre asigurătorii asupra unor sume de bani ridicate de la inculpați”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Dosarul în care vor fi judecate cele 14 persoane a fost pus pe rolul instanței Tribunalului Bacău.