Fostul președinte al ANOFM Silviu Bian a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul București la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce a primit peste 270.000 de euro de la opt angajați din cadrul unor proiecte.
Cristache Ristea a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitare la luare de mită, iar Alexandra Maria Țichindelean a fost condamnată la doi ani și șase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanța dispunând suspendarea executării pedepsei.
Tribunalul București a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei și 22.000 de euro.
Decizia Tribunalului București poate fi contestată la Curtea de Apel București.
Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie 2011, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită, în formă continuată. Alături de el au fost judecați Cristache Ristea, directorul executiv al Centrului de Formare Profesională a Personalului ANOFM, și Alexandra Maria Țichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM la momentul comiterii faptelor.
Bian a stat în arest din 16 octombrie 2010 până în 7 februarie 2012, când a fost pus în libertate în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București.
Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și al Consiliului de administrație din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, și 22.000 de euro de la opt angajați în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanțate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanțarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Funcționarii respectivi, au arătat procurorii în rechizitoriul trimis instanței, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor și erau angajați pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian de a aloca contribuția din fonduri publice ar fi avut drept consecință întreruperea proiectelor și, implicit, privarea respectivilor funcționari de retribuțiile primite pentru activități în cadrul proiectelor.
Banii i-au fost dați lui Bian de directorul executiv al Centrului Național de Formare Profesională a Personalului Propriu Râșnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat și de colectarea sumelor de la funcționarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuțiile primite în cadrul proiectelor, au precizat procurorii.
Din suma totală pretinsă, în 15 octombrie 2011, Bian a primit de la aceiași funcționari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuțiile aferente lunii septembrie. Procurorii anticorupție au organizat atunci o acțiune în urma căreia l-au prins pe Bian în flagrant delict în timp ce primea banii.
Procurorii anticorupție au mai arătat că Alexandra Maria Țichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiași firme partenere în cadrul celor două proiecte 10.000 de lei cu titlu de mită. Banii au fost primiți după efectuarea unui control la societatea comercială pentru a o favoriza în situația unor controale ulterioare.