Prima pagină » Știri » Fostul președinte moldovean Petru Lucinschi comentează reținerea fiului său: Sunt pur și simplu șocat

Fostul președinte moldovean Petru Lucinschi comentează reținerea fiului său: Sunt pur și simplu șocat

Fostul președinte moldovean Petru Lucinschi comentează reținerea fiului său: Sunt pur și simplu șocat
Fostul președinte moldovean Petru Lucinschi comentează reținerea fiului său: Sunt pur și simplu șocat

Într-un interviu acordat postului moldovean de televiziune Prime, fostul președinte Petru Lucinschi se declară „mirat” și „pur și simplu șocat” de reținerea fiului său.

„Eu știu numai ceea ce cunosc: cunosc că fiul meu are un business și eu nu înțeleg un lucru – un litigiu de business este prezentat ca la un nivel politic. Probabil că e necesar un show, e cam puțin ce se întâmplă în România și mai este nevoie de încă de unul”, a declarat Lucinschi pentru prime.md.

„Din ceea ce știu eu, feciorul meu, cu un an și jumătate în urmă, mi-a spus că el i-a dat în judecată pe partenerii lui fiindcă i-au furat businessul. În acest timp l-am tot întrebat, iar el răspundea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează. Peste un an și jumătate, pleacă procurorul care s-a ocupat cu chestia aceasta și nu l-au pus pe rol acest dosar. Apoi au vrut să se împace și amiabil să rezolve această problemă. A trecut timpul, iar apoi feciorul îmi spune că «gata, ne-am înțeles». (…) Eu pur și simplu sunt șocat! El s-a adresat în judecată că l-au furat, ca peste un an și jumătate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum. Detaliile o să le vedem, dar eu sunt foarte mirat”, a mai spus Petru Lucinschi.

Presa din Republica Moldova a relatat pe larg despre reținerea lui Sergiu Lucinschi, suspectat de fapte de corupție, notând că acesta a fost „arestat doar în România” și adăugând: „DNA nu are cum să treacă Prutul. Noi trebuie să-l trecem, revenind unde ne e locul”.

Într-un articol cu titlul „Lucinschi a fost arestat, dar doar în România; DNA-ul nu va trece Prutul”, Jurnal de Chișinău scrie că „Serghei Lucinschi, una dintre cele mai odioase figuri ale Moldovei anilor ”90, când pensiile se plăteau în caloși și săpun, iar cei 350 de lei salariu pe care-i aveau profesorii nu veneau cu lunile, a fost ridicat aseară de procurorii DNA”.

Fiul cel mare al fostului președinte Petru Lucinschi, Serghei se lăuda în acei ani că este stăpân peste patru milioane de sclavi, susține publicația, adăugând că, „în timp ce el își permitea să aibă un garaj cu zeci de mașini de lux, sute de mii de copii din țară își permiteau să mănânce înghețată de maximum două-trei ori pe an”.

„A fost nevoie de vreo 20 de ani după dezmățul pe care acest fecior de președinte și l-a permis în Moldova, ca să fie arestat. Și într-o altă țară. O altă țară pentru el și tatăl său, niște românofobi atroce. Ghinionul său a fost că s-a stabilit în România. Acolo unde legea deja funcționează, iar indivizii ca el ajung să plătească mai devreme sau mai târziu”, continuă Jurnal de Chișinău, care conchide: „Am văzut că mulți se roagă ca DNA să treacă Prutul. Nu fraților, DNA-ul nu are cum să treacă Prutul. Noi trebuie să-l trecem, revenind acolo unde ne este locul”.

Potrivit site-ului de informații economice Mold-Street.com, Sergiu Lucinschi, în vârstă de 50 de ani, a făcut studii în domeniul artelor la Moscova și chiar era cunoscut ca un bun cântăreț. În anii 1990-2000 a deținut mai multe afaceri în domeniul comerțului și construcțiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova.

În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine și IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naționale, dar și a zece străzi din Chișinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.

În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvență, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria și Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.

Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg și Glavreghionproiect.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au reținut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru șantaj și trafic de influență și pe Constantin Comăneanu, ofițer de poliție la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru luare de mită, urmând să ceară marți Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, sunt cercetați pentru complicitate la șantaj procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a șantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deși acesta nu îi datora bani, spunând că doar așa își va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracțiuni, printre care și gestiune frauduloasă.

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia și să soluționeze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. În schimbul acestui „ajutor”, Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de două milioane de euro, arată procurorii în ordonanța de reținere.

Cei doi ar fi încheiat pentru acești bani un contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoștea că i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro și se angaja să îi restituie până la 24 decembrie 2015.

Procurorii au mai arătat în ordonanța de reținere că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care îl șantaja că „va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În acest context, ofițerul de poliție de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, inițial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri șantajat de Lucinschi, afirmând că poate influența modul de soluționare a cauzei.

„Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.

Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susțin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro dați de omul de afaceri.

Citește și