Judecătorii ICCJ au înlocuit, pe 10 iulie, măsura arestului preventiv cu cel la domiciliu în cazul fostului primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, măsura nefiind definitivă.
Decizia a fost atacată de procurorii anticorupție, instanța supremă admițând contestația și hotărând definitiv ca Bădescu să rămână în arest.
Bădescu este acuzat de fapte de corupție comise atât în mandatul de primar cât și anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploiești, în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008-2012. Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracțiuni de luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (șase acte materiale) și două infracțiuni de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
În același dosar au fost trimise în judecată două angajate ale Primăriei Ploiești, respectiv secretara municipiului Ploiești, Oana Cristian Iacob, și șefa Direcției juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz în serviciu în formă continuată.
În cazul celor două angajate ale primăriei, instanța a decis menținerea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, iar în 28 iunie același an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de opt milioane de lei, în trei tranșe către asociație, deși cunoștea că nu este legală.
În același dosar, Iulian Bădescu este acuzat și de fapte de corupție comise în perioada în care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, în perioada 2012 – 2013, Iulian Bădescu în calitate de senator și ulterior primar „în mod repetat, a desfășurat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activități cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcții deținute succesiv”.
Anchetatorii spuneau, de asemenea, că pentru campania electorală pentru alegerile locale din 2012 Iulian Bădescu, care era președinte al organizației municipale PSD Ploiești, a pretins și primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse și servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii către alegători.
Procurorii mai spuneau că, pentru campania electorală din vara lui 2012, Bădescu a cerut de la alt om de afaceri să-i confecționeze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucăți în valoare de 7.432 lei, iar după ce a fost ales primar, în anul 2013, Iulian Bădescu a pretins și primit de la același om de afaceri, foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 de lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuința pe care primarul o avea în Ploiești, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuție lucrări finanțate de la bugetul primăriei.
Și soția lui Iulian Bădescu, Elena Raluca Bădescu, este cercetată pentru influențarea declarațiilor, fiind acuzată că a încercat să îl determine pe un fin de cununie, prin care fostul edil își derula afacerile, să dea declarații mincinoase.
Procurorii DNA Ploiești instrumentează un nou dosar care îl vizează pe Bădescu, dar și pe deputatul Sebastian Ghiță. Ghiță este urmărit penal pentru dare de mită și spălare de bani, iar fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Anchetatorii susțin că o asociație cu caracter sportiv controlată de deputat a primit de la bugetul local 1,5 milioane de lei fără a îndeplini condițiile legale.
Astfel, potrivit unor documente ale procurorilor obținute de MEDIAFAX, în anul 2013, în perioada în care Iulian Bădescu deținea funcția de primar, Asociația Basket Club Asesoft despre care procurorii spun că face parte „din grupul de firme controlate de către deputatul Ghiță Sebastian Aurelian” a primit o finanțare nerambursabilă în cuantum de 1,5 milioane de lei de la bugetul local, finanțare acordată în cadrul unui concurs de proiecte derulat prin Clubul sportiv Municipal Ploiești, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești.
Iulian Bădescu a fost senator în mandatul 2008-2012. El a fost ales în Parlament după ce a candidat din partea PDL, formațiune politică în care s-a înscris cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2008.
La jumătatea mandatului de parlamentar, Bădescu a demisionat din PDL și s-a înscris în PSD, formațiune din partea căreia a candidat și a câștigat mandatul de primar al Ploieștiului la alegerile locale din vara anului 2012.
În 3 martie, Iulian Bădescu a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul finanțării echipei de fotbal Petrolul Ploiești cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. În 10 martie, Bădescu și-a dat demisia din funcția de primar al Ploieștiului și din funcțiile deținute în PSD, renunțând și la calitatea de membru al acestei formațiuni politice. Iulian Bădescu era președintele organizației municipale a PSD Ploiești.