Fostul primar din Bârlad, „nea Titi”, își RECUNOAȘTE VINOVĂȚIA și izbucnește în plâns în fața judecătorului: „Eram atât de fericit…Nu am știut că nu e bine”
Fostul primar PSD Constantin Constantinescu a cerut „îndurarea” magistratului de la Judecătoria Bârlad, în sarcina căruia a intrat validarea acordului de recunoaștere a acordului de vinovăție încheiat cu procurorii de la Curtea de Apel Iași, scrie bzi.ro.
Fostul edil a plâns după ce președintele de ședință l-a întrebat dacă își recunoaște vina, dacă este de acord cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare și cu pedepsele complementare și accesorii.
„Nea Titi” a aprobat în șoaptă, potrivit sursei citate. La final, avocatul său a cerut dreptul președintelui de instanță ca inculpatul să adreseze câteva vorbe.
„Aș vrea să spun câteva lucruri legate de faptul că sunt aici. Nu mi-am dorit. Au fost 11 ani în care mi-am dorit să fiu în slujba orașului, să-l fac să arate mai bine. După 4-5 ani de eforturi, documentația acelui proiect a fost gata și eram atât de fericit, încât am semnat. Vreau să mă credeți că nu am știut că nu e bine”, a spus Constantinescu, izbucnind în lacrimi.
„Nea Titi”, un „sfânt” pictat în biserică
foto: adevărul.ro
Anul trecut, primarul municipiului Bârlad a fost pictat la scară naturală, alături de Iisus și sfinți, pe unul din pereții bisericii din curtea Spitalului Bârlad, edilul susținând că este „obligatoriu”, în calitate de ctitor al lăcașului de cult, să apară în tabloul votiv”. „Sunt pictat în tabloul votiv, unde trebuie să fie imortalizat în mod obligatoriu, potrivit tradiției bisericii ortodoxe, ctitorul care preda ierarhului, în cazul de față episcopul Corneliu, biserica în miniatură. Eu sunt ctitorul acestei biserici pentru că am contribuit la construirea ei timp de 12 ani. Dacă nu aveam necazul cu soția (n.r.-decedată), în memoria căreia s-a construit această biserică, îmi făceam firma mai puternică”, declara, la acea vreme, Constantin Constantinescu, potrivit Mediafax.
Nu se înțelege prea bine cu jurnaliștii
Când aceasta nu a plecat, „Nea Titi” a spus despre aceasta că lucrează, probabil, pe șoseaua de centură sau pe stradă. În cele din urmă, Constantinescu a plecat de la propria conferință, scrie ziuaconstanța.ro.
Acuzat de agresiune asupra unui copil care l-a „bătut” la tenis
În iunie 2014, primarul Bârladului a fost acuzat că a bătut un copil pe terenul de tenis, după ce acesta din urmă a câștigat meciul, scrie paginadepolitica.ro. „Copilul l-a bătut pe primar, iar cei care asistau pe margine la jocul dintre cei doi, au rămas stupefiați când l-au văzut extrem de nervos pe Titi, aruncând cu racheta după copil! Racheta l-a lovit pe micuț în spate, făcându-l să icnească de durere!”, a spus un martor.
„Telenovela” baronului PSD Constantin Constantinescu
În februarie 2015, baronul PSD Constantin Constantinescu, pe atunci primar al Bârladului, a demisionat în lacrimi, exclamând că „decada constantiniană s-a încheiat”. Edilul a demisionat în 26 februarie și a invocat motive de sănătate, dar nu a făcut nicio referire la acordul de vinovăție semnat pe 12 februarie cu procurorii Curții de Apel Iași, privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.
La ședința în care a demisionat „Nea Titi” a fost prezent și deputatul PSD Adrian Solomon, fin de cununie al primarului Constantinescu și fost vice-primar în primul mandat pe care l-a avut nea Titi (2004-2008).
După citirea demisiei, Solomon a spus că „decada Constantiniană a fost plină de realizări”, „cel mai bun primar din perioada postdecembristă” și că a fost victima unor legi greșite „făcute cu fundul”, scrie adevărul.ro. După discursul lui Solomon, Constantinescu a plâns.
Interimatul la conducerea primăriei Bârlad este asigurat de viceprimarul Marin Bunea. Fostul edil Constantin Constantinescu are calitatea de inculpat într-un dosar de conflict de interese în formă continuată și pe 12 februarie a semnat un acord de vinovăție cu procurorii de la Curtea de Apel Iași și și-a negociat o pedeapsă la un an de închisoare cu suspendare.
De ce este acuzat „Nea Titi”
Dosarul 955/189/2015 cuprinde opt volume și procurorii îl acuză pe Constantin Constantinescu, fost primar al Bârladului până la 1 martie, de comiterea infracțiunii de conflict de interese. Fostul primar ar fi cedat formal acțiunile firmei sale, Construcții Consult SRL Bârlad, concubinei Cristina Andrei și ulterior, când lucrurile s-au deteriorat, contabilei Cristina Neagu. Firmele care câștigau licitații din bani publici, unde „Nea Titi” era ordonator principal de credite, erau obligate să subcontracteze sau să cumpere materiale de la firma sa. De asemenea, procurorii susțin că primarul scotea bani din închirierea utilajelor către cei care câștigau licitațiile, informează vremeanouă.ro.
Ce relații comerciale a avut primarul cu Urbanproiect
„Numitul Dumitrașc Viorel I, martor în dosar, administrator al SC Urbanproiect SA, în perioada 2008-iulie 2011, a avut calitatea de membru în CLM Bârlad. A participat uneori ca președinte de sedință, între 2008 si 2010, la sedințele CLM Bârlad prin care au fost aprobate documentația tehnică-economică a obiectivului de investiții, proiectul tehnic, cota de participare a municipiului Bârlad, asigurările de cheltuieli neeligibile din bugetul local, votând pentru aprobarea acestora. În iulie 2011, după 11 zile de la publicarea pe SEAP a anunțului pentru licitație, și-a depus demisia din funcția de consilier. (…) În acel moment, primarul avea calitatea de asociat majoritar la Construcții Consult cu 75 % din acțiuni detinute. Realitatea relațiilor comerciale cu SC Urbanproiect reiese din Nota de fundamentare a DNA astfel: SC Construcții Consult a executat lucrări emițând către Urbanproiect facturi pentru executarea unor lucrări și pentru materii prime necesare la acele lucrări în valoare de 1.252.896,67 lei, în baza unor contracte semnate în perioada 2009 – 2010 (lucrări luate în subantrepriză de Titi de la Dumitrașc – n.r.). O altă relație – vânzarea – cumpărarea de materiale : SC Construcții Consult a emis către Urbanproiect în perioada 01.04.2011 – 30.06.2012, 17 facturi în valoare de 75.900, 4 lei”, spun procurorii ieșeni.
Aceștia îl acuză pe fostul edil al Bârladului că a semnat documentele incriminatorii cu bună știință. „În cauzã este clar dovedit faptul cã suspectul cunostea foarte bine despre ce societãti este vorba, cunostea faptul cã în trecut propria sa societate a avut raporturi comerciale diverse, ceea ce automat implica obligatia de a se abtine de la a semna contractele în cauzã din dosar”, mai scriu procurorii. Primarul a declarat că recunoaște și acceptă încadrarea juridică și este de acord cu propunerea procurorului.