Prima pagină » Știri » Fostul primar din Miercurea Ciuc anunță vremuri întunecate pentru Ținutul Secuiesc: „pruncii se scoală dimineața cu mascații lângă patul lor”

Fostul primar din Miercurea Ciuc anunță vremuri întunecate pentru Ținutul Secuiesc: „pruncii se scoală dimineața cu mascații lângă patul lor”

Fostul primar din Miercurea Ciuc anunță vremuri întunecate pentru Ținutul Secuiesc:
Fostul primar din Miercurea Ciuc: Pentru Ținutul Secuiesc au venit încă o dată vremuri întunecate

Fostul primar Raduly Robert-Kalman a susținut un discurs, sâmbătă, cu prilejul Festivalului „O mie de fete secuience, el spunând că este „vocea Ținutului Secuiesc”, în condițiile în care „terorismul și intimidarea nu au ce căuta în viața de zi cu zi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Aici sunt vocea Ținutului Secuiesc! În anul 1931, inițiatorul festivalului «O mie de fete secuience.» (etnograful Domokos Pal Peter – n.r.) a vorbit în calitate de voce a pământului. Acum, când pentru Ținutul Secuiesc au venit încă o dată, după 1918, vremuri întunecate, trebuie ca vocea Ținutul Secuiesc să transmită un mesaj clar și puternic”, a spus Raduly Robert.

El a spus că acțiunile în forță ale „mascaților” au devenit „un fel de politică de stat”, pentru că „pruncii se scoală dimineața cu mascații lângă patul lor”.

„Nu este de ajuns să ai credință, nu este de ajuns să fii cinstit, trebuie să aparții undeva. Trebuie să evităm și aparența că putem să ne identificăm cu lumea contemporană, trebuie să evităm și aparența că este timpul mascaților. Știm foarte bine că în spatele măștilor se ascund doar hoții, știm foarte bine că în lumea de astăzi doar islamiștii care decapitează creștini cinstiți se ascund după măști și asta se întâmplă astăzi și în România, această forță întunecată a devenit un fel de politică de stat. Pentru că pruncii se scoală dimineața – s-a întâmplat și la noi (în Miercurea Ciuc – n.r.) și în Gheorgheni acum două luni – cu mascații lângă patul lor și nu știu din ce motiv. De aceea, vocea Ținutului Secuiesc trebuie să se exprime cu putere, că așa nu este corect. Terorismul și intimidarea nu au ce căuta în viața noastră de zi cu zi, o astfel de atitudine nu poate fi acasă în Ținutul Secuiesc”, a spus fostul primar din Miercurea Ciuc, referindu-se la descinderile care au avut loc în ultima perioadă la locuința sa și a primarului Mezei Janos din municipiul Gheorgheni.

Câteva mii de persoane participă, sâmbătă, la Festivalul „O mie de fete secuience”, sărbătoare anuală a portului popular și a obiceiurilor specifice maghiarilor care trăiesc în Transilvania, desfășurat în șaua dintre Șumuleul Mic și Șumuleul Mare, în județul Harghita.

Fostul primar al municipiului Miercurea Ciuc Raduly Robert-Kalman este judecat în libertate în procesul în care este acuzat de abuz în serviciu, după ce, în 18 iunie, Tribunalul Harghita a revocat măsura arestului la domiciliu și a respins cererea procurorului de înlocuire a arestului la domiciliu cu controlul judiciar. În același dosar, este judecat sub control judiciar și viceprimarul suspendat Szoke Domokos.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Raduly Robert-Kalman, primar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese și a lui Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru patru infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriu, procurorii arătau că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia. Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor dintre Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.

Conform sursei citate, în perioada 2007-2011, primarul Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general făcute de această firmă. Plățile nejustificate s-au făcut în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc și SC Topo Service SA, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 de lei, majorat la 961.304 de lei prin act adițional. Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară în municipiul Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate, potrivit procurorilor DNA.

Totodată, în rechizitoriu se arăta că, în cursul anului 2014, viceprimarul Szoke Domokos a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

În 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local.

În acest sens, Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidență a patrimoniului, concesionări și închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicția subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut.

Ulterior, în 2 iulie 2014, Szoke Domokos, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăți comerciale, arată sursa citată.

De asemenea, conform procurorilor, în cursul anului 2011, Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de Primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare a unei zone verzi, în valoare estimată de 1.320.170 de lei, a acceptat și a declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru o suprafață de teren mai mare decât cea reală.

În perioada 2014-2015, Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea Primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal de la domiciliile lor din Miercurea Ciuc în diferite locații din țară. Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituției publice, se mai arăta în comunicatul DNA.

Ulterior, Raduly a demisionat din funcția de primar al municipiului Miercurea Ciuc, din care fusese deja suspendat. Atribuțiile primarului Raduly Robert-Kalman au fost preluate de viceprimarul Antal Attila.

La sfârșitul lunii aprilie, anchetatorii i-au dus pe Raduly Robert Kalman și pe Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrală, după ce au făcut percheziții la locuințele acestora și la sediul Primăriei Miercurea Ciuc. Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu și conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Tribunalul București a decis apoi ca Raduly Robert Kalman și Szoke Domokos să fie cercetați în arest la domiciliu.

Citește și