Prima pagină » Știri » Fostul primar Liviu Negoiță, secretarul și arhitectul șef al Primăriei Sectorului 3, urmăriți penal după o plângere a lui Nicușor Dan

Fostul primar Liviu Negoiță, secretarul și arhitectul șef al Primăriei Sectorului 3, urmăriți penal după o plângere a lui Nicușor Dan

Fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță, este audiat de procurorii DNA într-un dosar care vizează construcția unui bloc într-o zonă protejată istoric, dosar în care au dat declarații și secretarul primăriei, Marius Mihăiță, dar și arhitectul șef, Ștefan Călin.

Procurorii DNA îi urmăresc penal pe Liviu Negoiță, fostul primar al sectorului 3, pe Ștefan Dumitrașcu, arhitectul șef al Primăriei sectorului 3, și pe Marius Mihăiță, secretarul Primăriei sectorului 3, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, într-un dosar care vizează construcția unui imobil într-o zonă protejată istoric.

Este vorba despre un imobil de 10 etaje de pe Calea Dudești numărul 94, conform lui Nicușor Dan, cel care a depus plângerea penală care a ajuns acum câteva luni la DNA, după ce dosarul a fost declinat de mai multe parchete. Clădirea a fost dezvoltată de omul de afaceri Ion Chiriță, dezvoltator imobiliar din București, implicat în mai multe scandaluri privind clădiri ridicate ilegal.

DNA arată că în perioada 2008-2009 cei trei oficiali ai sectorului 3 au eliberat patru autorizații de construire și certificate de urbanism pentru un imobil din Calea Dudești, fără să respecte normele de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

„Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale”, arată DNA.

Cei trei oficiali ai sectorului 3 au produs un folos necuvenit pentru constructorii imobilului, cărora le-au permis să ridice și să supraetajeze imobilul, evitând demersurile pentru obținerea derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei, pentru obținerea acordului proprietarilor din clădirile învecinate, cu privire la lipirea la calcan, precum și pentru obținerea avizelor pentru construirea într-o zonă în care se află un monument istoric.

Procurorii mai arată că Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut Primăriei sectorului 3 să solicite în instanță anularea autorizației de construire, însă Primăria nu a făcut acest lucru. Mai mult, arată DNA, Primăria condusă de Liviu Negoiță a mai emis două autorizații, în 2009, care au permis supraetajarea imobilului respectiv.

Certificatele de urbanism nu conțineau mențiuni prevăzute de lege, precum regimul tehnic al imobilului sau situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric.

În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri rămase definitive, instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire, conform DNA, iar una dintre instanțe a cerut Primăriei chiar desființarea construcției respective.

Liviu Negoiță, fostul primar al Sectorului 3, a ajuns la sediul DNA, vineri, pentru a fi audiat în acest dosar.

Cauza a fost deschisă la sesizarea Asociației „Salvați Bucureștiul”, condusă de Nicușor Dan, care a precizat pentru MEDIAFAX că „plângerea a fost depusă în toamna anului 2014 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 și, din cauză că Liviu Negoiță, unul dintre cei vizați, este avocat, plângerea a fost trimisă la Pachetul Curții de Apel București. Inițial, Parchetul a zis că noi am făcut târziu plângerea și a clasat-o. Noi am atacat la Curtea de Apel București și am câștigat. Dosarul s-a întors în urmă cu cinci, șase luni la Parchetul Curții de Apel și de aici a fost trimis la DNA în urmă cu trei luni”.

Nicușor Dan a mai spus că plângerea este îndreptată împotriva fostului primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță, și a altor doi foști și actuali angajați ai instituției, Marius Mihăiță, secretar, și arhitectul șef, Ștefan Călin Dumitrașcu. Ambii au fost audiați vineri de procurorii DNA.

„Acuzațiile sunt de abuz în serviciu și, în subsidiar, de distrugere. Este vorba de o construcție pentru care ei au dat patru autorizații de construire succesive. Construcția e în Calea Dudești, nr. 94. Au dat autorizații pentru cinci etaje, pentru șapte etaje, pentru opt etaje și pentru nouă etaje. Dar, de fapt, s-au construit zece etaje. Problema pentru care noi am făcut plângerea penală a fost că tribunalul deja se pronunțase pe nelegalitatea construcțiilor de cinci și șapte etaje susținând că sunt prea înalte față de regimul de înălțime al zonei. La trei zile după decizie au dat aviz pentru nouă etaje. Este zonă de protecție a unui monument istoric, fiind la distanță mică de o casă monument istoric”, a declarat Nicușor Dan pentru MEDIAFAX.

Sursele Mediafax spun că lucrările ar fi fost făcute în baza unor autorizații emise ilegal și care au permis distrugerea unor case din zona vizată.

La ieșirea de la audieri, Marius Mihăiță a declarat că a fost citat în calitate de suspect. „Sunt suspect de abuz în serviciu. Autorizația a fost emisă în mod legal, alții zic că nu. Vom depune probe”.

Întrebat dacă pentru construcția blocului au fost dărâmate case, secretarul Primăriei Sectorului 3 a mai spus că „s-au dărâmat acum o sută de ani casele, era un loc gol. Domnul Nicușor Dan este cel care a vrut să ajungem aici. Urmează să vină domnul arhitect șef al Primăriei Sectorului 3”.

În același dosar, vor fi audiați și alți actuali sau foști angajați ai Primărei Sectorului 3.

Citește și