Fostul procuror Emilian Eva a povestit că a căzut în depresie după plecarea din DNA, drept urmare a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obținute ilicit

Fostul procuror Emilian Eva a povestit că a căzut în depresie după plecarea din DNA, drept urmare a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obținute ilicit
Publicat: 01/10/2015, 17:39
Actualizat: 02/10/2015, 10:56

Procurorul Emilian Eva a fost trimis în judecată, marți, de DNA pentru luare de mită și spălare de bani, în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcția de magistrat, și că nu a trecut bunurile în declarația de avere.

Anchetatorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au deferit justiției pe fostul procuror anticorupție, că acesta vedea în vânzarea de tablouri o terapie pentru depresia ce-l cuprinsese după părăsirea serviciului teritorial al DNA Iași.

„Inculpatul Emilian Eva a dat o explicație terapeutică interesului brusc declanșat pentru artă, în vara anului 2014: «După ce am plecat de la DNA-S.T.Iași am intrat într-o stare de depresie și am găsit ca remediu studierea diverselor cataloage care conțineau picturile unor pictori cunoscuți. Precizez că am studiat în perioada iulie-august 2014 destul de mult, devenind în timp interesat de achiziționarea de picturi»”, se arată în documentul anchetatorilor.

Aceștia notează că „intenția inculpatului de a achiziționa, în scop speculativ, opere de artă după revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, începând cu data de 8 aprilie 2014 (perioadă care se suprapune, nu în mod întâmplător, cu intervalul de timp în care a făcut demersuri pentru preluarea dosarului numărul 1676/P/2011 pe care ulterior l-a soluționat, prin netrimiterea în judecată a lui Dan Nicolae Tesloianu), a fost confirmată de mai mulți martori audiați în cauză, iar pasiunea pentru artă declanșată odată cu revenirea în cadrul P.T.Iași, a fost asumată inclusiv de către inculpat”.

Astfel, notează anchetatorii în rechizitoriu, unul dintre martorii acuzaării a arătat: „În ultima perioadă de câte ori mă întâlneam cu acesta am sesizat o pasiune, un interes pentru pictură în general. Fac precizarea că întruna din discuțiile purtate cu Eva Emilian despre pictură, a avansat o propunere generică în sensul de a-l sprijini în vederea deschiderii unei case de licitație în Iași, întrucât în Iași nu există.”

Martorul Constantin Hrițac le-a spus anchetatorilor că a discutat cu Emilian Eva și medicul Dan Nicolae Tesloianu, denunțător în cauză, care i-au comunicat că au identificat o oportunitate de afaceri, în sensul că „văduva unui colecționar probabil din Craiova este dispusă să vândă o colecție valoroasă cu o sumă al cărei cuantum nu mi-l mai amintesc, comunicându-mi totodată că s-ar fi putut câștiga până la dublu odată cu vânzarea acestei colecții”.

Emilian Eva și-a implicat și fiica în afacerile sale cu tablouri pentru valorificarea unei picturi de 2.000 de euro, pe care dorea să o vândă cu 15.000 de euro în Anglia, dar tranzacția a eșuat, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, Emilian Eva dorea valorificarea uneia din cele 13 picturi primite drept mită de la denunțătorul Dan Nicoale Tesloianu, medic cardiolog, în afara granițelor țării.

În acest context, arată anchetatorii, Eva a pus-o pe fiica sa să meargă la Direcția Județeană pentru Cultură Iași pentru a disimula proveniența reală a picturii.

„Urmărind valorificarea în afara granițelor țării, a uneia dintre cele 13 picturi primite cu titlu de mită de la martorul Dan Nicolae Tesloianu (evaluată de martor la suma de 2.000 de euro și pe care inculpatul Emilian Eva spera să obțină în Anglia suma de 15.000 de euro) și, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, inculpatul Eva a determinat-o pe fiica acestuia, inculpata Bianca Mădălina Eva să se prezinte la Direcția Județeană pentru Cultură Iași, în data de 12 ianuarie, împrejurări în care inculpata a menționat că este proprietara picturii susmenționate”, se arată în documentul citat.

În baza acestei declarații, notează anchetatorii, și a actelor de identitate, Direcția Județeană pentru Cultură Iași a emis un certificat de export definitiv, care i-a permis fiicei procurorului Eva să se deplaseze, în luna februarie, la Londra, unde a încercat, fără succes, să valorifice pictura.

Procurorii DNA mai arată, în rechizitoriu, că fostul procuror anticorupție Emilian Eva a dat o serie de explicații „absurde” în încercarea de a nega legătura cu denunțătorul său, medicul Tesloianu, și a spus că acesta i-ar fi falsificat electrocardiograma și folosit CNP-ul ilegal pentru decontare frauduloasă.

Procurorii DNA arată că la audiere Eva a încercat să se distanțeze de legătura sa cu medicul, dar că explicațiile acestuia au fost absurde, iar probele acuzării demonstrează contrariul.

„Mai mult, cu ocazia cererilor privind administrarea de noi probe, inculpatul a încercat să sugereze că documentele medicale puse la dispoziție de Cardiomed sunt falsificate și că martorul denunțător (medicul cardiolog Tesloianu – n.r.) a urmărit, prin obținerea frauduloasă a CNP-ului inculpatului, decontarea ilicită a unor rețete emise pe numele inculpatului, la Casa de Asigurări de Sănătate Iași”, notează procurorii în documentul citat.

Aceștia spun că „dincolo de discuțiile teoretice și explicațiile pe care le poate furniza un medic de specialitate, privind imposibilitatea falsificării unei electrocardiograme care constituie o «amprentă» a fiecărei persoane, și trecând peste absurdul unei situații în care un medic ar încerca să fraudeze sistemul public de sănătate prin utilizarea frauduloasă a CNP-ului unui procuror notoriu în plan local, trebuie subliniat că, cu ocazia exercitării actului medical de către martorul Tesloianu în data de 13.12.2013, inculpatului nu i-a fost prescrisă nici o rețetă medicală”.

În subsidiar, notează anchetatorii, Eva a încercat să nege existența acestor consultări medicale, menționând că în 29 noiembrie 2013 se afla în afara teritoriului României, în interes de serviciu.

„Din verificările efectuate la Serviciul de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a rezultat că, prin Ordinul 129 din 25 noiembrie 2013 al procurorului șef direcție, s-a aprobat deplasarea inculpatului Emilian Eva, pe teritoriul Republicii Moldova, plecarea din țară pentru data de 26 noiembrie 2013, ora 06.00 și revenirea în țară la data de 27 noiembrie 2013, ora 20.00”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, se mai arată în document, „prin Ordinul 138 din 11 decembrie 2013 al procurorului șef direcție s-a aprobat deplasarea inculpatului Eva Emilian, pe teritoriul Republicii Moldova, pentru data de 12 decembrie 2013, ora 07.00 cu revenirea în țară în 12 decembrie 2013, ora 20.00”.

Magistrații anticorupție au pus sechestru asigurător asupra unui imobil și a 126 de tablouri ce aparțin lui Emilian Eva.

Dosarul va fi judecat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marți, suspendarea din funcție a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii în judecată.

Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului Iași, a fost arestat preventiv în 10 iulie, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la propunerea Direcției Naționale Anticorupție.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iași, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancționat de CSM cu diminuarea indemnizației cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupție al unor interlopi ieșeni. Prin aceeași decizie a fost sancționat disciplinar și procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?