Fostul procuror Ioan Ciofu, închis pentru corupție, poate executa pedeapsa în regim deschis

Fostul procuror Ioan Ciofu, închis pentru corupție, poate executa pedeapsa în regim deschis
Publicat: 28/04/2013, 19:00
Actualizat: 28/07/2014, 20:07

Fostul procuror Ioan Ciofu de la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnat la trei ani de închisoare pentru că a primit bani pentru ca Adrian Porumboiu să fie pus sub acuzare pentru infracțiuni economice, își execută pedeapsa în Penitenciarul Iași în regim deschis.

Ioan Ciofu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită, este încarcerat în regim deschis, o formă mai ușoară de executare a pedepsei.

Inițial, reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași au stabilit ca fostul magistrat să fie încarcerat în regimul semideschis, care se aplică persoanelor condamnate la pedepse între unul și cinci ani și care permite deținutului să se deplaseze neînsoțit în interiorul închisori, să muncescă, să participe la activități culturale, educative sub supraveghere „în spații din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei”.

Ciofu a contestat însă decizia la judecătorul delegat pentru executarea pedepselor. Acesta a dispus ca fostul procuror să execute pedeapsa în regim deschis.

„Noi am contestat decizia judecătorului delegat pentru executarea pedepselor în instanță, deoarece legea ne obligă să facem acest lucru”, a precizat comisarul șef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.

Judecătoria Iași a decis, la începutul lunii aprilie, să respingă contestația penitenciarului și să mențină decizia judecătorului delegat care stabilea ca Ciofu să execute pedeapsa în regim deschis. Astfel, fostul procuror împarte camera de detenție cu alți șapte deținuți, iar potrivit legii se poate deplasa neîsoțit în interiorul penitenciarului, poate participa la o serie de activități culturale, educative, terapeutice în afara închisorii, fără supraveghere.

Pentru că are peste 60 de ani, Ioan Ciofu va executa, potrivit legii, o treime din pedeapsă.

Fostul procuror a fost condamnat, în februarie 2013, la trei ani de închisoare, de un complet de cinci judecători de la instanța supremă. De asemenea, ICCJ a decis condamnarea la doi ani de închisoare a Maricicăi Ioviță, cea care i-a dat 10.000 de euro procurorului Ciofu pentru ca Adrian Porumboiu să fie pus sub acuzare.

Practic, completul de cinci judecători de la ICCJ a confirmat sentința, din 28 martie 2012, a unui complet de trei judecători al instanței supreme. Judecătorii Ionuț Matei, Ioana Bogdan și Cristina Rotaru au decis, în fond, condamnare lui Ciofu și Ioviță, deferiți justiției în ianuarie 2007.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în perioada mai – august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (unde s-a întors după ce a fost revocat de la DNA, ulterior cerând să fie transferat la Parchetul Curții de Apel Iași – n.r.), ar fi pretins și primit eșalonat, de la Maricica Ioviță, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentând bani (5.500 de euro și 4.000 de lei) și bilete de avion pe numele rudelor, pentru călătorii în orașe din Europa și Asia.

În schimb, procurorul Ioan Ciofu s-a angajat să instrumenteze în mod părtinitor un dosar penal, astfel încât omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie pus sub învinuire pentru săvârșirea unor infracțiuni de natură economică, iar, ulterior, dosarul să fie declinat la DNA.

Cercetările efectuate în cauză au relevat că Maricica Ioviță a urmărit obținerea punerii sub acuzare într-o cauză penală a lui Porumboiu pentru că aceasta era implicată într-un conflict de interese cu respectivul om de afaceri, care era concurentul său în afaceri pe zona Vaslui, iar învinuirea ar fi avut ca rezultat știrbirea reputației acestuia.

Cei doi au fost arestați preventiv la începutul lunii octombrie a anului trecut, ei fiind eliberați după ce secția de nouă judecători a instanței supreme a decis înlocuirea acestei măsuri cu interdicția de a părăsi țara.

Tot atunci, omul de afaceri Adrian Porumboiu declara că, în cauza privindu-i pe procurorul Ioan Ciofu și pe omul de afaceri vasluian Maricica Ioviță, ar fi implicate și alte persoane cu funcții înalte.

„Se vorbește de faptul că ar exista o concurență între firmele mele și cele ale lui Ioviță. Eu sunt în concurență cu firme care își desfășoară activitatea la vedere. Nu am cuvinte să vorbesc despre acest procuror, care nici măcar nu poate fi numit procuror. De fapt, nu poate fi numit nici om. Ceea ce s-a întâmplat este o dovadă că justiția română funcționează, dar cred că au mai fost implicate și alte persoane cu funcții înalte în această poveste. Am fost supus, de-a lungul anilor, la peste 300 de controale și cei care sunt din Vaslui știu mai bine ce a încercat să facă de ani de zile această individă”, afirma Porumboiu.

Atât Ciofu, cât și Ioviță, au susținut că sunt nevinovați, magistratul afirmând chiar că ar fi vorba despre o înscenare.

Ioviță a susținut tot timpul că i-ar fi dat bani lui Ciofu pentru a o ajuta pe soția acestuia, grav bolnavă, și că acest demers nu a avut scopul declarat de DNA.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare