Prima pagină » Știri » Fostul procuror Ștefan Crișu, trimis în judecată pentru trafic de influență

Fostul procuror Ștefan Crișu, trimis în judecată pentru trafic de influență

Fostul procuror Ștefan Crișu, trimis în judecată pentru trafic de influență
Fostul procuror Ștefan Crișu, trimis în judecată pentru trafic de influență

Anchetatorii i-au trimis în judecată în acest dosar pe Ștefan Crișu, în stare de arest la domiciliu, pentru trafic de influență, și pe Remus Nedelcu, în stare de libertate, pentru complicitate la trafic de influență.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus sesizarea Tribunalului București cu acordul de recunoaștere a vinovăției Zenu Butaru, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2013, începând cu luna martie, Ștefan Crișu, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a pretins inițial, în mod direct, de la o persoană (denunțătoare în prezenta cauză) și de la Zenu Butaru un telefon mobil marca Samsung Galaxy.

Ulterior, el a pretins de la martorul denunțător suma de 3.000 de euro și a primit în mod indirect (prin intermediul aceleiași persoane) de la Butaru telefonul mobil marca Samsung Galaxy model S3 (în valoare de 600 de euro), în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă procurorii competenți din cadrul DIICOT ce aveau în instrumentare un dosar penal în care fuseseră dispuse măsuri de ridicare, în cursul derulării unei percheziții domiciliare, asupra unui bun (autoturism marca Mercedes Tip CLS 350), în vederea restituirii acestuia.

În contextul în care, în cursul anului 2013, nu i-au fost remiși cei 3.000 de euro, procurorul Crișu Ștefan, în mod repetat, direct și indirect, prin intermediul inculpatului Nedelcu Remus, a solicitat persoanei denunțătoare să îi remită suma respectivă.

Banii urmau să fie încredințați lui Remus Nedelcu, în baza unei înțelegeri prealabile avute cu procurorul Crișu, pentru ca ulterior să fie remiși acestuia din urmă de către același inculpat. Remiterea sumei pretinse, în această modalitate, nu a mai avut loc.

Ulterior, în cursul lunii mai 2015 (în contextul în care, în cursul anului 2013, autoturismul respectiv fusese restituit), Ștefan Crișu a solicitat persoanei denunțătoare, în contul „datoriei” de 3.000 de euro pretinse anterior, în condițiile sus-expuse, un telefon mobil marca Samsung Galaxy Model S6 – Edge (în valoare de aproximativ 1.000 de euro) și a acceptat să primească de la aceeași persoană, diferența valorică în echivalent bănesc (în cuantum de 2.000 de euro).

La data de 24 mai 2015, procurorii DNA din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în timp ce Ștefan Crișu a primit banii si telefonul sus menționat.

În prezența avocatului său, Butaru a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

De asemenea, procurorii au propus, printre altele, și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Chiajna, județul Ilfov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și