Fostul secretar general al Guvernului Daniela Andreescu a pierdut definitiv, la instanța supremă, procesul în care a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese, cererea de anulare a actului administrativ fiind respinsă de judecători.
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, pe 18 aprilie, recursul Agenției Naționale de Integritate (ANI) formulat împotriva deciziei din 25 mai 2012 a Curții de Apel București, care dispusese anularea raportului de evaluare privind conflictul de interese.
Instanța supremă a casat sentința Curții de Apel București și, în rejudecare, a respins cererea Danielei Andreescu de anulare a actului administrativ emise de ANI în ianuarie 2012, pe motiv că este neîntemeiată. Decizia este definitivă și irevocabilă.
În ianuarie 2012, Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al Guvernului în perioada 5 ianuarie 2009 – 25 noiembrie 2011.
ANI preciza că Daniela Nicoleta Andreescu, în calitate de secretar general al Guvernului Boc, a aprobat Nota Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) privind atribuirea către Asociația Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing a unui spațiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din Strada Matei Basarab nr. 71, bloc L 111A, sector 3, București, pe o perioadă de un an. De asemenea, Daniela Nicoleta Andreescu a aprobat, la data de 2 iunie 2010, extinderea termenului de atribuire a spațiului de 105,2 mp de la unu la cinci ani.
Guvernul a aprobat, în ședința din 16 noiembrie 2011, o ordonanță de urgență prin care erau puse în vânzare peste 700 de imobile aflate în administrarea RA-APPS.
Pe lista acestor imobile, obținută de MEDIAFAX, se regăsea și sediul firmei fiicei secretarului general al Guvernului, Irina Zisman, sediu care se afla pe strada Ion Câmpineanu nr.3A, precum și o cotă indiviză, de 32,89 de metri pătrați, situată la parter, la adresa la care se afla firma soțului ei, Aurel Teodorescu.
La acel moment, Pro TV relata că unul din spațiile RA-APPS este închiriat Clubului sportiv Delta Fishing, aparținând lui Aurel Teodorescu. Atunci, Andreescu a susținut că doar fiica sa a luat un spațiu central de la RA-APPS.
Fostul secretar general al Guvernului a contestat în 25 ianuarie 2012, la Curtea de Apel București, raportul prin care Agenția Națională de Integritate a constatat conflictul de interese, cerând instanței anularea actului ANI.
Judecătorii Curții de Apel București au admis, pe 25 mai 2012, acțiunea Danielei Andreescu și au dispus anularea raportului de evaluare al ANI din 16 ianuarie 2012. Decizia Curții de Apel București a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție, care în 18 aprilie a dat o decizie definitivă în acest caz.
Tot în ianuarie 2012, Daniela Andreescu a dat în judecată și Guvernul, cerând anularea deciziei prin care a fost revocată din funcția de șef al Secretariatului General al Guvernului.
În 25 noiembrie 2011, premierul de atunci, Emil Boc, a convocat-o pe Daniela Andreescu la o discuție privind atribuirea spațiilor membrilor familiei sale, la scurt timp anunțând că a demis-o. În aceeași zi, Agenția Națională de Integritate informa Guvernul că există premise pentru încălcarea legislației privind conflictul de interese de către Daniela Andreescu, prin spațiul RA-APPS atribuit soțului acesteia.
Daniela Andreescu susținea atunci că revocarea din funcție ar fi trebuit decisă doar în baza unei sentințe judecătorești, emisă în urma anchetelor derulate de Agenția Națională de Integritate.
În 7 martie 2012, Daniela Andreescu a pierdut la Curtea de Apel București procesul privind revocarea sa din funcție, instanța stabilind că aceasta trebuia să-l cheme în judecată pe Emil Boc, și nu întreaga instituție.
Decizia a fost contestată de Daniela Andreescu la instanța supremă, care în 27 februarie 2013 a decis retrimiterea cauzei la Curtea de Apel București. Dosarul va fi judecat în 9 mai la Curtea de Apel București.