Fostul șef adjunct al DGFP Alba și un subaltern al său vor fi puși în llibertate, a decis ICCJ
Fostul șef adjunct al Direcției de Finanțe Alba Ioan Dobra și unul dintre subalternii săi, Dorin Conțan, acuzați de infracțiuni economice, vor fi eliberați din arest, după ce instanța supremă a respins recursul procurorilor și a menținut decizia de eliberare dată de Curtea de Apel Alba.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, vineri, recursul procurorilor în cazul fostului șef adjunct al Direcției de Finanțe Alba Ioan Dobra și a unuia dintre subalternii acestuia, Dorin Conțan, menținând decizia din 12 mai a Curții de Apel Alba Iulia de punere în libertate a celor doi.
Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât, în urmă cu o săptămână, înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul celor doi cu interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.
Fostul șef adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba Ioan Dobra și Dorin Conțan, fost angajat al instituției, sunt ultimii doi inculpați din Dosarul „Pomponio” care mai rămăseseră în arest.
Curtea de Apel Alba Iulia a mai decis în luna ianuarie a acestui an înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul acestora cu interdicția de a părăsi țara, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia magistraților din Alba Iulia.
Dobra și Conțan se află în arest de peste un an și sunt judecați pentru sprijinirea unui grup infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, conflict de interese și omisiunea sesizării organelor judiciare.
Fostul director adjunct al Direcției de Finanțe Alba Ioan Dobra, aflat în arest preventiv, și alte 13 persoane printre care și funcționari ai instituției și un om de afaceri italian au fost trimiși în judecată de DIICOT, în 2011, pentru infracțiuni economice.
Inculpații sunt acuzați în principal de constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracțional nestructurat, iar funcționarii publici cu atribuții de control, angajați ai D.G.F.P. Alba sunt acuzați și de săvârșirea unor infracțiuni precum favorizarea infractorului și omisiunea sesizării organelor judiciare, conflict de interese, fals în declarații și complicitate la evaziune fiscală.
Printre cei 14 inculpați trimiși în judecată de DIICOT se află și omul de afaceri italian Luca Anversa, patronul unei mari companii de construcții cu puncte de lucru atât în județul Alba cât și în Cluj sau Hunedoara și angajați ai acestuia aflați în conducerea companiei.
Dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul Pomponio” a fost disjuns la sfârșitul anului trecut în două dosare după ce șase dintre inculpați au recunoscut faptele.
La sfârșitul lunii noiembrie 2011, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis, în noul dosar disjuns, condamnarea celor șase inculpați care și-au recunoscut faptele la pedepse cuprinse între un an și opt luni și trei ani de închisoare cu suspendare. Printre cei condamnați se află și omul de faceri italian Luca Anversa, patronul firmei Pomponio, care a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendarea sub supravegherea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de șapte ani pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional nestructurat, evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licențe.