Fostul șef al Jandarmeriei Alba și alți 36 de militari, judecați pentru SUTE DE FAPTE DE CORUPȚIE
Fostul șef al Jandarmeriei Alba, Ioan Onac Herța, și căpitanul Liviu Valentin Rusu, de la aceeași instituție, au fost deferiți justiției de procurorii militari anticorupție, care îi acuză pe ei și pe alți 35 de foști si actuali subordonați de sute de fapte de corupție, abuz și santaj, potrivit DNA.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, marți, că au fost trimiși în judecată căpitanul Liviu Valentin Rusu, comandant de grupă la Inspectoratul Județean al Jandarmeriei (IJJ) Alba, și colonelul în rezervă Ioan Onac Herța, fostul inspector șef al instituției.
Herța este acuzat de anchetatorii de 101 fapte de fals intelectual în formă continuată, 98 de fapte de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial în formă continuată, cinci fapte de uz de fals, patru fapte de înșelăciune, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și șapte fapte de omitere a sesizării organelor judiciare.
Căpitanul Rusu este acuzat de două fapte de instigare la infracțiunea de fals intelectual, două de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, patru de uz de fals, două de înșelăciune, patru de fals în declarații, 594 de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și 16 de șantaj. Acesta ar fi comis faptele în perioada ianuarie 2007 – iulie 2008.
Alături de aceștia vor fi judecați foști și actuali angajați ai IJJ Alba – Cornel Vasile Avram, Flavius Cornel Bara, Marius Barbu, Lucian Bretean, Teodor Sorin Bogin, Ioan Radu Borteș, Silvia Adela Bruzan, Claudiu Dăian, Traian Dârlea, Gheorghe Ghiușan, Ovidiu Gostian, Mircea Gujbă, Nicolae Ioan Hațegan, Ionuț Onac Herța, fiul fostului inspector, Alexandru Ilieș, Alexandru Macarie, Nicolae Marian, Traian Marinca, Gheorghe Mărginean, Ioan Virgil Moșneag, Gheorghe Mutu, ADrian Dorin Narița, Iulian Nistorescu, Teodor Pădurean, Sabin Petrușe, Eugen Popescu, Emanoil Sabău, Aurel Pârcălab Savu, Traian Claudiu Simedru, Călin Stoica, Vasiu Gheorghe Tîrc, Gabriel Marian Tribiț, Ștefan Trifoi, Ștefan Varro și Raul Alin Vințan, acuzați de abuzuri și falsuri comise la această instituție.
Procurorii arată, în rechizitoriul transmis instanței, că în 2006, la nivelul IJJ Alba, s-a format o „asociere de tip infracțional” inițiată Herța și Moșneag, care îndeplineau în acea perioadă funcțiile de inspector șef, respectiv de contabil șef al IJJ Alba, asociere la care au aderat, în calitate de subordonați, și trei din lucrătorii biroului financiar al unității, respectiv inculpații Dârlea, Marian și Borteș.
Scopul acestei asocieri de tip infracțional, notează anchetatorii, a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverințe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obținute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverințe să le depună la bănci pentru a obține, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.
Cei cinci membri ai asocierii și-au eliberat și lor înșiși adeverințe false, care au fost utilizate, în același scop – de a obține credite în mod ilegal. Începând din 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanțial, împrejurare în care cadrele militare din IJJ Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obține pe cale legală au început să aibă dificultăți reale în a-și achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obținut alte adeverințe false, completate și semnate de aceleași persoane, în scopul reeșalonării ratelor și a obținerii unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporțional cu veniturile din adeverință.
Spre exemplu, se arată în documentul citat, Herța, în calitate de inspector șef în cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false, pe baza cărora au fost obținute credite în mod fraudulos.
Tot Herța a determinat colegii subordonați să-i elibereze patru astfel de adeverințe false, de care s-a folosit la unități bancare. Suma obținută ilegal de către Herța, în acest mod, depășește suma de 200.000 de lei, arată DNA.
Procurorii militari mai arată că în perioada 2006-2013, profitând de funcția de comandant de grupă, Rusu și-a încălcat atribuțiile de serviciu, pe timpul misiunilor de pază și patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, în sensul că, în toată perioada descrisă, acesta dădea ordin conducătorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai mulți lucrători ai Jandarmeriei să staționeze în mod repetat și nelegal în diferite locuri, pentru ca el să-și poată rezolva probleme personale.
La data 19 iulie 2011, opt subofițeri ce făceau parte din grupa al cărei comandant era Rusu au depus rapoarte personale inspectorului șef al IJJ Alba Herța privind staționările nelegale. Comandantul Herța nu a sesizat însă nici consiliile de onoare de la nivelul unității și nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetări împotriva lui Rusu referitoare la aspectele penale reclamate de subordonații săi.
„În cursul anului 2011, Herța Ioan Onac, deși luase la cunoștință despre o faptă de furt calificat săvârșită de Rusu Liviu Valentin în paguba unui subordonat, nu și-a îndeplinit obligația legală de a sesiza de îndată organul judiciar competent”, se arată în rechizitoriu.
În 2006, mai notează procurorii militari, un subordonat al lui Herța a întocmit un raport în care a consemnat că era nevoit să efectueze servicii mai dese din cauză că un alt coleg lipsea luni întregi de la serviciu. Acesta din urmă, fiind zugrav, avea permisiune din partea șefilor săi să lipsească în schimbul unor lucrări pe care le executa gratuit. Herța nu și-a respectat obligația de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise, iar în perioada 2005-2006, Rusu a lucrat fără forme legale la o baltă de pescuit aparținând unei societăți comerciale și s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiași societăți, prestând astfel activități incompatibile cu funcția exercitată.
Anchetatorii susțin că Herța, deși a aflat despre aceste activități, nu a luat nicio măsură în sensul efectuării de cercetări ori a sesizării organelor competente, iar în cursul anului 2009, luând la cunoștință în mod direct de săvârșirea unei infracțiuni, respectiv de lovirea ofițerului inferior în grad, comisă de un subordonat al său, nu a sesizat organul judiciar competent.
În 5 decembrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul Militar București a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Herța și Rusu.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Militar Teritorial București.