Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis în judecată pe Viorel Popescu în stare de arest preventiv, pentru trafic de influență, și pe Marian Brebeanu, administrator al unei societăți comerciale, aflat sub control judiciar, pentru cumpărare de influență.
În același dosar va fi judecat și Marian Romică Nițu, fost consilier al directorului general al RATB, pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna decembrie 2011, înaintea sărbătorilor de iarnă, Viorel Popescu, în calitate de director general al Regiei Autonome de Transport București (RATB), ar fi primit 2.500 de euro, la sediul RATB, prin intermediul lui Marian Nițu, de la Marian Brebeanu și de la un alt om de afaceri.
„În schimbul acestei sume de bani, primită prin intermediul consilierului său, inculpatul Popescu Viorel urma să intervină pe lângă funcționarii competenți din cadrul RATB, în scopul derulării în condiții avantajoase, pentru firmele celor doi oameni de afaceri, a unui contract al cărui obiect îl constituia vânzarea de către această instituție a unui număr de 232 de mijloace de transport casate (din parcul propriu în vederea dezmembrării și valorificării ulterioare a deșeurilor rezultate), precum și în vederea atribuirii ulterioare a unor alte contracte similare către societățile celor două persoane”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Marian Nițu, fost consilier al lui Viorel Popescu, este acuzat că la audierea sa, în 29 ianuarie, a făcut afirmații mincinoase, în sensul că a negat că l-ar fi ajutat pe fostul director al RATB să primească cei 2.500 de euro.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile și imobile ale lui Viorel Popescu și Marian Brebeanu.
Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului București, procurorii propunând menținerea măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Acesta este al dosar în care este judecat Viorel Popescu, fostul șef al Regiei Autonome de Transport București fiind trimis în judecată și în septembrie 2014, pentru că ar fi prejudiciat regia cu aproximativ 820.000 de euro. Viorel Popescu ar fi încheiat un contract cu firma Urbconnect SRL, care, deși nu avea drept de asistență juridică, a oferit RATB astfel de servicii, faptele fiind comise în perioada 10 noiembrie 2011 – 9 octombrie 2012.
Regia Autonomă de Transport București s-a constituit parte civilă în acest dosar și cere în instanță recuperarea prejudiciului cauzat de Viorel Popescu. Pentru a fi siguri că acești bani vor fi recuperați, anchetatorii au pus sechestru pe bunurile imobile ale fostului director.
În primăvara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.
Viorel Popescu a fost ales în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație al RATB și de director al regiei la 10 noiembrie 2011. El a condus RATB până în 4 septembrie 2012, când a fost revocat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) din Consiliul de Administrație al regiei, ceea ce a dus automat și la pierderea postului de director. Reprezentanții USL în CGMB spuneau atunci că Viorel Popescu a fost revocat din cauza managementului defectuos.