Prima pagină » Știri » Fostul șef CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la opt ani de închisoare

Fostul șef CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la opt ani de închisoare

Fostul șef CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la opt ani de închisoare
Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv, miercuri, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost ridicat, cu mandat, de polițiștii constănțeni, de la domiciliu, urmând să fie transferat în cursul zilei la Penitenciarul Poarta Albă din Constanța.

Potrivit polițiștilor, Mihai Necolaiciuc are domiciliul pe raza municipiului Constanța, iar după ce a ajuns mandatul privind condamnarea sa definitivă, un echipaj s-a deplasat la domiciliul acestuia și l-a însoțit apoi la sediul Poliției Județene Constanța.

După întocmirea documentației necesare, Necolaiciuc va fi transferat la Penitenciarul de la Poarta Albă, pentru a-și ispăși pedeapsa.

Fostul director general al CFR a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București, la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsa fiind redusă de la zece ani, cât decisese inițial Judecătoria Sector 1. Sentința a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulți foști șefi din CFR SA și administratori de firme au fost acuzați pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc și alte persoane au fost trimiși în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.

” (…)în final, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare. În baza dispozițiile art. 72 noul Cod penal deduce din pedeapsa de mai sus, prevenția de la 17.06.2009 la 26.01.2012 și perioada executată de la 17.10.2014, la 17.07.2015, când inculpatul a fost liberat condiționat din executarea pedepsei de 4 ani și 6 luni închisoare aplicată prin sentința penală nr. 3/07.01.2014 a Judecătoriei Sectorului 1 București, definitivă prin decizia penală nr. 1260/17.10.2014 a Curții de Apel București – Secția I Penală.”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Instanța a admis astfel apelul declarat de Mihai Necolaiciuc la decizia Judecătoria Sectorului 1 prin care a fost condamnat, în vara lui 2015, la zece ani de închisoare. Curtea a admis apelurile și în cazul celorlați inculpați, cărora le-a redus pedepsele. Bogdan Andrei Gheorghiu a primit patru ani cu executare, redusă de la cinci ani, Viorel Adrian Gașpar a primit doi ani față de cinci inițial, Dumitru Creștin tot doi ani, redusă de la cinci, Viorica Olăeru a fost condamnată la cinci ani și șase luni, față de opt ani în primă instanță, Vlăduț Ilie la trei ani cu suspendare, Vasile Dragoș Vlăduț la trei ani cu executare și Ana Maria Matei tot trei ani de închisoare, dar cu suspendare. În cazul lui Octavian Costea judecătorii au hotărât o pedeapsă de trei ani și șase luni, Alexandru Nicolae trei ani cu suspendare, Marius Iliușcă tot trei ani, dar cu executare, plus un an contopit de la o pedeapsă cu suspendare mai veche a acestuia. Lucian Ovidiu Nicula s-a ales cu tot cu o pedeapsă de trei ani, plus un spor de 1 an.

„Pe latură civilă: Constată integral acoperit prejudiciul creat de inculpații Gheorghiu Andrei Bogdan, Gașpar Adrian Viorel și Creștin Dumitru, Necolaiciuc Mihai, Olăeru Viorica, Matei Maria Ana, Vlăduț Ilie (relația cu S.C. Rom Tehno Invent S.A.) „, se mai arată în decizia Curții de Apel București.

În prima dintre aceste cauze, alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc a fost acuzat că în calitate de director general al CFR SA, în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relații contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR , în mod ilegal, produse, bunuri și servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ și nefolositoare companiei.

Necolaiciuc a fost ajutat, susțin procurorii, de mai mulți complici, care făceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau șefi de servicii – Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduț, Dragoș Vasile Vlăduț, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Țolea, dar și de administratorii unor firme – Marius Ilișcă și Ovidiu Lucian Nicula.

La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiției, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar și de faptul că a utilizat subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acțiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, între 17 iulie 2000 și 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir și Viorica Olăeru, a traficat resursele financiare și activele companiei în folosul unor societăți comerciale private.

Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiția ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceștia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute și astfel nu au fost achitate de către cumpărători.

Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la prețuri supraevaluate.

„De asemenea, în perioada 2002 – 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcțiune și a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane și 1.059 locomotive necasate și neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preț de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei”, potrivit DNA.

Conform materialelor care au ajuns în instanță, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziții publice nelegale, motiv ce i-a adus un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Direcția Națională Anticorupție. Astfel, la un an distanță de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii spun că în acest caz Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Și în acest caz, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subalternii săi, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoș Vasile Vlăduț, Ilie Vlăduț și Nicolae Alexandru, care ar fi făcut activități nelegale.

Conform DNA, în perioada 2002 – 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziții de piese pentru instalații feroviare către firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale și în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea și oportunitatea achiziției.

De asemenea, procurorii vorbesc în rechizitoriu despre faptul că între 2002 și 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea și fără a avea documente care să ateste necesitatea și oportunitatea achiziției. Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziții publice și fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.

Mihai Necolaiciuc fusese eliberat din închisoare în iulie 2015 după ce a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns și cel mai târziu la instanță. Curtea de Apel Bucureștri l-a condamnat în 2014 pe Mihai Necolaiciuc la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziționarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundațiile din 2000.

În același dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcției Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, pentru aceeași infracțiune.

Curtea de Apel București a schimbat pedeapsa dată de prima instanță, Judecătoria Sectorului 1, care hotărâse, în 7 ianuarie 2014, că Mihai Necolaiciuc și Viorica Olăeru nu sunt vinovați de faptele de care au fost acuzați de procurori, motiv pentru care i-a achitat.

Citește și