Prima pagină » Știri » Fostul șef de Cancelarie al lui Tăriceanu, suspect în dosarul „Ferma Băneasa”

Fostul șef de Cancelarie al lui Tăriceanu, suspect în dosarul „Ferma Băneasa”

Fostul șef de Cancelarie al lui Tăriceanu, suspect în dosarul „Ferma Băneasa
După ce ieri DNA a dispus începerea urmăririi penale față de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, astăzi procurorii DNA l-au luat în vizor și pe Dorin Marian, fostul șef al Cancelariei primului ministru pe vremea în care Tăriceanu îndeplinea această funcție în stat, și au dispus efectuarea urmăririi sale penale. Marian are calitatea de suspect și este acuzat de mărturie mincinoasă în același dosar „Ferma Băneasa", în care Remus Truică, prințul Paul, Dan Andronic și mai mulți milionari israelieni au fost deja trimiși în judecată.

Procurorii anticorupție arată că, după ce a fost citat ca martor și după depunerea jurământului, Dorin Marian a făcut declarații mincinoase cu privire la faptul că Marius Andrei Marcovici a fost consilierul său personal în perioada în care a îndeplinit funcția de șef al Cancelariei primului ministru.

„Declarația mincinoasă constă în faptul că, deși calitatea de consilier personal pe care a avut-o Marcovici Marius Andrei, în raport cu Marian Dorin, rezultă din înscrisurile de la dosar, care confirmă inclusiv faptul că încheierea contractului a fost realizată pe perioadă determinată, respectiv pe durata exercitării funcției de șef al Cancelariei primului ministru de către suspect, acesta a negat această evidență”, se arată în comunicatul DNA.

Astfel, în declarația care i-a fost luată sub jurământ, Dorin Marian ar fi mințit cu privire la „aspectele esențiale ale cauzei”, iar prin acest lucru a împiedicat și a îngreunat cercetările și tragerea la răspundere penală a inculpaților.

Marți, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale, în același dosar al retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a unei porțiuni di Pădurea Snagov, a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sub acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Procurorii DNA au arătat că, în timpul anchetei, Tăriceanu a fost citat ca martor, pentru că „existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup”.

Tăriceanu a menționat, în mod nereal, că nu are cunoștință despre achiziționarea drepturilor succesorale ale prințului Paul al României de către Tal Silberstein, Remus Truică și alți inculpați și că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale, a notat DNA.

Președintele Senatului a mai declarat, în mod nereal, susțin procurorii anticorupție, că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu Dan Andronic și Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, că nu știa de acest dosar și că nu l-a introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

Tăriceanu a mai spus la DNA că nu a avut o relație apropiată cu Marius Marcovici, fostul său consilier și om de afaceri, și că nu știe despre legătura acestuia cu Tal Silberstein. „Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă)”, arată DNA.

Până acum, în dosarul „Ferma Băneasa” au fost în care Remus Truică, prințul Paul, Dan Andronic și mai mulți milionari israelieni au fost deja trimiși în judecată. În total, în acest dosar a fost calculat un prejudiciu de peste 145 de milioane de euro.
 

Citește și