Fostul șef SIPI Ilfov, judecat pentru corupție: Procurorul Sâmpetru mi-a cerut să verific dacă e urmărit de detectivii soției

Fostul șef SIPI Ilfov, judecat pentru corupție: Procurorul Sâmpetru mi-a cerut să verific dacă e urmărit de detectivii soției
Publicat: 07/04/2014, 17:45
Actualizat: 15/02/2019, 19:27

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) l-a audiat, luni, pe fostul șef al Serviciului de Investigare și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, în dosarul în care acesta este judecat, pentru fapte de corupție, alături de trei foști magistrați.

Judecătorii completului de la ICCJ l-au întrebat pe acesta despre toate acuzațiile aduse de procurorii anticorupție în actul de inculpare.

Astfel, întrebat în legătură cu pretinsele fapte de scurgeri de informații de la nivelul structurii pe care o conducea, Mihai Vlad le-a arătat judecătorilor că pe fostul procuror George Bălan îl cunoaște din 2001, pe fostul procuror Marcel Sâmpetru, din 2008, ulterior, în 2011, acesta fiindu-i și naș la cununia religioasă, iar pe fosta judecătoare Georgeta Barbălată, de la sfârșitul lui 2010, fiind cu aceasta în relație de amiciție.

„Marcel Sâmpetru nu mi-a cerut niciodată să aflu dacă este interceptat sau nu un post telefonic. El a avut o perioadă dificilă la un moment dat, era foarte tensionat pe fondul unor probleme familiale. La acel moment, se simțea urmărit. El suspecta că este posibil să fie vorba despre detectivi particulari angajați de soția sa, Mirela Sâmpetru, nașa mea de cununie. El m-a rugat atunci să întreb, în rândul relațiilor mele, și să încerc să aflu dacă este urmărit de detectivii nașei mele”, le-a spus Vlad judecătorilor, încercând să explice de ce din interceptările anchetatorilor reiese că i s-a cerut să verifice dacă un număr de telefon este interceptat.

Fostul șef de serviciu secret le-a arătat judecătorilor că nu a dat curs cererii nașului său, pe motiv că această arie de activitate este una restrânsă și că exista riscul să se afle rapid că face verificări, lucru ce ar fi dus la amplificarea unor tensiuni între el și nașa sa, Marcela Sâmpetru.

Foștii procurori Marcel Sâmpetru și George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată, suspendată din funcție, și fostul șef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimiși în judecată, în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informații nedestinate publicității, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranța națională.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror și consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.

George Bălan, procuror și membru al CSM la data comiterii faptelor, va fi judecat pentru două fapte de complicitate la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.

Mihai Vlad, șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informații nedestinate publicității, asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului.

Georgeta Barbălată, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la data comiterii faptelor, va fi judecată pentru favorizarea infractorului și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului.

Procurorii anticorupție au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada martie – iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru și George Bălan, „urmărind comiterea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității, au urmat un plan de acțiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilitățile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracțională pe care urmau să o desfășoare”.

Astfel, George Bălan și Marcel Sâmpetru, prin pozițiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM și consilier în acest for, precum și prin conexiunile la nivel politic, îi transmiteau lui Mihai Vlad solicitări privind obținerea de informații care nu sunt destinate publicității, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-și asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru și Bălan se asigurau de protecția lui Mihai Vlad, respectiv de menținerea acestuia în funcția de șef al SIPI Ilfov, „în interesul comun al asocierii”, au notat procurorii DNA, în documentul citat.

„Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea și securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaționarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcției, informațiile nedestinate publicității și de a le furniza celorlalți membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate”, au precizat procurorii, în rechizitoriu.

Anchetatorii îl acuză pe Sâmpetru că, în perioada martie – iunie 2012, i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle și să îi ofere o serie de informații nedestinate publicității, la care acesta avea acces în virtutea funcției. Astfel, în 16 martie 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat.

În 23 mai 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să-i furnizeze date și informații despre ministrul de atunci al Transporturilor, iar în aceeași zi ar fi primit de la fostul șef al SIPI Ilfov un plic cu informații nedestinate publicității, date pe care i le solicitase anterior, au mai arătat procurorii în documentul citat.

Totodată, în perioada mai – iunie 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului. În urma verificărilor pe care le-a făcut, Mihai Vlad i-a spus lui Sâmpetru că numele lui nu apare în lucrări sau solicitări de interceptări primite de SIPI Ilfov, potrivit procurorilor.

Procurorii îl acuză pe George Bălan că, în perioada martie – iunie 2012, când era membru al CSM, l-a încurajat și l-a sprijinit moral pe Mihai Vlad să le dea informații nedestinate publicității la care fostul șef al SIPI Ilfov avea acces, „prin întărirea și întreținerea hotărârii acestuia de a săvârși fapta, prin formarea convingerii existenței unei protecții, prin referiri la posibile relații la nivel înalt în lumea politică”.

Georgeta Barbălată este acuzată că în 10 iulie 2012 a aflat că procurorii DNA au solicitat instanței supreme autorizarea perchezițiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Bălan și Marcel Sâmpetru, în dosarul în care cei trei erau cercetați penal. Judecătoarea l-a avertizat pe Mihai Vlad prin intermediul altei persoane că domiciliul său ar putea să fie percheziționat și că are probleme legate de Bălan, Sâmpetru și DNA, asigurându-i astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală, au mai notat procurorii, în documentul citat.

De asemenea, judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată a dispus emiterea unor mandate de siguranță națională pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Român de Informații (SRI), apoi i-ar fi divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, „acțiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranța statului”. Mihai Vlad a transmis apoi aceste date și numele persoanelor față de care s-au emis mandate de siguranță națională lui George Bălan și Marcel Sâmpetru, a mai arătat DNA.

Potrivit unor surse judiciare, judecătoarea Georgeta Barbălată i-ar fi spus ui Mihai Vlad despre faptul că în noiembrie 2011 a emis două mandate de interceptare, în cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului șef al Gărzii Financiare Ilfov Dragoș Rusu și al fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov Cristache Rădulescu.

Grupul format din Vlad Mihai, Marcel Sâmpetru, George Bălan și Marian Petrache obișnuia să se întâlnească într-un restaurant din București, unde rezerva un anumit separeu, majoritatea discuțiilor interceptate de procurori având loc în această locație, arătau procurorii în referatul de punere sub acuzare.

Potrivit referatului DNA, patronul restaurantului era anunțat atunci când se organizau întâlnirile și prelua telefoanele mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate.

În cadrul unei discuții interceptate, din 23 mai 2012, Marcel Sâmpetru ar fi afirmat că „pe mâna lui Silaghi e tot Ilfovul”, ceea ce în opinia anchetatorilor confirmă „interesele pe care le are în zonă”.

Marcel Sâmpetru i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să-i furnizeze „date și informații” despre Ovidiu Silaghi, ministrul de atunci al Transporturilor, „care te poate vinde în minutul 1”, solicitare făcută întrucât urma să fie pus șef de cabinet al demnitarului Remus Șpan, persoană aflată în anturajul celor doi.

George Bălan și-a dat demisia din magistratură în noiembrie 2012. Președintele Traian Băsescu a semnat în 15 ianuarie decretul de eliberare din funcția de procuror a lui George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Și Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcție fiind publicat în 1 august 2012.

Secția pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcție a lui George Bălan, precum și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror la Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Comisarul șef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, anunța DGIPI în 12 iulie 2012.

În 3 septembrie 2012, Georgeta Barbălată, judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost suspendată din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX