Tribunalul București l-a condamnat pe fostul senator UDMR Olosz Gergely la șapte ani de închisoare cu executare pentru corupție. Sentința poate fi atacată cu apel El a fost trimis în judecată pentru trafic de influență.
În rechizitoriul dosarului în care Olosz Gergely a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, procurorii spun că parlamentarul a primit 400.000 de lei în parcarea Parlamentului. Banii i-au fost dați de către reprezentantul unor companii private. În schimbul banilor, Olosz și-ar fi folosit influența pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii și cu alte instituții din subordinea ministerului.
Fostul senator Olosz a încercat să amâne verdictul din acest dosar și a folosit metoda Voiculescu, adică înainte de finalizarea cercetării judecătorești la Curtea Supremă el a demisionat din parlament astfel că dosarul său s-a mutat la Tribunalul București.
Curtea Supremă a judecat în acest dosar, în care Olosz a fost trimis în judecată alături de alți patru inculpați, patru termene. La ultimul termen, pe 15 aprilie, co-inculpații în dosar au anunțat instanța că doresc să se prevaleze de articolul 320 indice 1 din Codul de Procedură Penală care prevede că în cursul procesului inculpații îți pot recunoaște vinovăția. Potrivit acestui articol procesul penal se desfășoară mai rapid, după recunoașterea vinovăției instanța deliberând pe probele din dosar fără prea multe dezbateri.
Inculpații care își recunosc vinovăția beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. În aceste condiții o condamnare a lui Olosz era iminentă au arătat surse juridice pentru gândul.
Procurorii DNA susțin că Olosz Gergely, în perioada mai-septembrie 2010, a pretins de la reprezentanții unor societăți comerciale suma de 516.000 euro. Pentru acestă sumă de bani, Olosz și-ar fi folosit influența pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ România, cu Ministerul Agriculturii și cu alte instituții din subordinea ministerului.
Ce conține dosarul lui Olosz
În rechizitoriul dosarului, procurorii susțin că Olosz a intervenit pe lângă Bortea Adrian, director de afaceri corporatiste al CEZ România și administrator al CEZ DISTRIBUȚIE, pentru ca această companie să încheie contracte cu companiile controlate de către Ion Bîrcină și Costin Iliescu. Potrivit rechizitoriului, companiile Power Plus și Budirom Serv (companii controlate de Ion Bîrcină și Costin Iliescu) au obținut patru contracte de la CEZ România. Contractele vizau vânzarea cumpărarea de energie electrică și cesiunea unor creanțe. Cele două firme erau controlate de către Bîrcină Ion și Iliescu Costin.
Procurorii mai spun că Olosz și-a exercitat influența și pe lângă Tanczos Barna cu scopul de a-l determina pe acesta, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, să facă anumite acte prin care să favorizeze companiile menționate mai sus. Interesele companiilor controlate de Bîrcină și Iliescu erau legate de investițiile din fonduri europene pe direcția Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.
Procurorii spun că Olosz Gergely a primit 400.000 de lei de la Iliescu Costin în parcarea Parlamentului. Acești bani reprezentând plata în schimbul căreia Olosz ar fi intervenit pe lângă reprezentanții CEZ pentru ca acestă companie să încheie contracte cu firmele controlate de Iliescu și Bîrcină.
În declarația dată în fața procurorilor, Olosz susține că cei 400.000 lei reprezentau „restituirea parțială a unui împrumut pe care l-a intermediat între Ion Bîrcină și omul de afaceri din Ungaria Halasi Karoly” Deputatul UDMR susține că a cerut de la omul de afaceri din Ungaria un împrumut de 120.000 euro și că acești bani i-a împrumutat la rândul său lui Bîrcină Ion care trebuie să îi restituie în termen de șase luni. Astfel că cei 400.000 lei reprezentau o primă tranșă din suma totală de 120.000 euro pe care Ion Bîrcină o avea de restituit.
Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely a declarat, după trimiterea în judecată, că dosarul său nu este altceva decât „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniță politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”.
„Cazul creat în jurul numelui meu nu este altceva decât o făcătură, având scopul de a mă denigra pentru a-mi afecta imaginea și a-mi diminua șansele de reușită în cursa electorală”, a mai declarat Olosz.
Mita de 600.000 euro ascunsă în off shore-uri
„În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României și fost președinte al ANRE, a pretins, pentru sine și pentru altul, de la inculpații Bîrcină Ion, Iliescu Costin și Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanță între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) și o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziții de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleași persoane și a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei”, mai susțin procurorii DNA.
Contracte preferențiale de la Ministerul Agriculturii
DNA mai arată că deputatul UDMR și-a folosit influența pentru a facilita contracte pe bani publici pentru companiile asociaților săi de la care a primit mita. „De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely și-a folosit influența, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcție de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiții din fonduri europene pe direcția Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. Ca urmare, în aceeași perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanți pe fonduri europene”, explică DNA.
Procurorii mai spun că mita disimulată în contractele de conmsultanță a fost apoi trecută ca și cheltuieli deductibile într-un proiect pe fonduri europene. Procurorii mai arată și că au pus schestru pe bunurile lui Olosz.
Acționar la șapte firme, șapte imobile și nouă terenuri
În declarația de avere deputatul menționează nouă terenuri și șapte imobile. Are în conturi 12.000 euro, credite de aproximativ 150.000 euro și a împrumutat o rudă cu 195.000 lei. Olosz mai declară că este acționar la șapte companii din județul Covasna.