Procurorii DNA cer avizul Senatului pentru reținerea și arestarea senatorului Anca Tudor, soția fostului vicepreședinte ASF, acuzând-o de complicitate la luare de mită.
În perioada martie-mai 2013, Anca Tudor este acuzată de DNA că l-a ajutat pe soțul ei să primească suma de 200.000 de euro din totalul de 300.000, pentru ca acesta să favorizeze o firmă de asigurări care era controlată de ASF.
În acest dosar, s-a pus în mișcare și urmărirea penală a lui Ovidiu Marian, fost secretar general al Senatului, pentru trafic de influență și „efectuarea în continuare” a urmăririi penale a senatorului PNL Anca Doina Tudor, pentru complicitate la trafic de influență.
„În perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Tudor Daniel George, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză), prin intermediul inculpatului Marian Ovidiu, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri”, se spune în comunicatul DNA.
Banii i-au fost dați lui Tudor în trei tranșe de câte 100.000 euro, „o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două tranșe, în mod indirect, prin intermediul soției sale Tudor Doina Anca, senator în Parlamentul României, persoană care cunoștea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât proveniența cât și scopul pentru care erau remise aceste sume de bani”.
„De precizat este faptul că inițial, inculpatul Tudor Daniel George a pretins de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3 milioane de euro”, spune DNA.
„În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății”, precizează DNA.
George Tudor Daniel urmează să fie dus la ÎCCJ cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.
Și Ovidiu Marian urmează să fie dus la ÎCCJ cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.
Daniel Tudor a demisionat în octombrie 2013 din funcția de vicepreședinte al ASF, invocând motive personale și incompatibilitatea între membrii Consiliului ASF și membrii Parlamentului României, după ce soția sa a fost aleasă parlamentar.
Fostul vicepreședinte ASF mai are un dosar penal încă din 2014, atunci când procurorii DNA au început urmărirea penală față de Daniel George Tudor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice. Procurorii au arătat că există indicii temeinice potrivit cărora: În perioada mai – iunie 2013, inculpații Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustățea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
Prin inițierea, respectiv, constituirea acestui grup infracțional, Carabulea Ilie și Mîrzac Marian au reușit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activității societății de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave. Gruparea a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea și Tudor Daniel – George, funcționari cu atribuții de conducere și execuție în cadrul A.S.F. În perioada martie – aprilie 2013, Tudor Daniel – George, calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii A.S.F care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Carabulea Ilie.