Prima pagină » Știri » FOTE 2013, organizat „Romanian way”. Oficial european: „N-am mai întâlnit niciodată așa ceva, să te apuci de treabă cu doar o lună înainte”

FOTE 2013, organizat „Romanian way”. Oficial european: „N-am mai întâlnit niciodată așa ceva, să te apuci de treabă cu doar o lună înainte”

La 32 de ani după Universiada din 1981, „sora" mai mică a JO, destinată studenților, România reintră în circuitul marilor evenimente sportive olimpice, în calitate de gazdă a celei de-a XI-a ediții a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European - FOTE 2013.

La 32 de ani după Universiada din 1981, „sora” mai mică a JO, destinată studenților, România reintră în circuitul marilor evenimente sportive olimpice, în calitate de gazdă a celei de-a XI-a ediții a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European – FOTE 2013.

„Dacă vă uitați pe site-ul Comitetului Olimpic Internațional (CIO) veți găsi așa la evenimente olimpice: 2012 – Londra, 2013 – Brașov, România și 2014 – Soci, Rusia”, afirmă cu mândrie nedisimulată edilul Brașovului, George Scripcaru, președintele comitetului de organizare.

FOTO+VIDEO: Programul complet al FOTE, cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret organizat în România. Cum vor arăta medaliile câștigătorilor

Scripcaru: „Am reușit la limită!”

Când aude, însă, întrebarea despre bugetul festivalului, lui Scripcaru îi piere instantaneu zâmbetul.

„Ce buget, dom’le? Ăsta-i buget pentru un eveniment de așa amploare? Nici 11 milioane, mai exact 10,750 de milioane. Și vorbim de lei, nu de euro, în euro asta înseamnă 2 milioane și jumătate de euro. Ăștia sunt, mari și lați, toți banii pe care-i avem pentru organizarea FOTE, de la Guvern, COSR și de la UE, care a contribuit cu 500.000 de euro, plus ce am putut aloca noi, cam tot 500.000 de euro în total. Ca să vă faceți o idee, ediția de-acum doi ani, de la Liberec (Cehia), a avut un buget de organizare de 6,5 milioane de euro, adică de aproape trei ori mai mare decât al nostru. Cu atât de puțini bani a trebuit să tăiem la sânge din cheltuieli, de exemplu a trebuit să renunțăm la achiziționarea echipamentelor de grafică în timp real pentru transmisiile TV, care ne-ar fi costat câte 30.000 de euro pentru fiecare bază de competiție. De-aia Eurosport-ul nici nu va transmite evenimentul în străinătate și poate că e mai bine că nu-l transmite. Ca să faci o transmisie ca lumea în timp real trebuie să ai toate echipamentele astea, altfel te faci de râs, și ca organizator, și ca țară”, spune primarul.

Astfel, din motive de „buget de criză”, singura „promovare” a FOTE 2013 va fi „la intern, făcută de TVR, care este partener media și, posibil, și de canalele de sport ale Digi 24, dacă vor ajunge la o înțelegere cu TVR-ul”.

De altfel, mai spune Scripcaru, precaritatea bugetului și incertitudinile privind alocarea banilor, din cauza schimbărilor de guvern de anul trecut, au pus la un moment dat sub semnul întrebării chiar organizarea festivalului în România, acum câteve luni. „Acum pot s-o spun, am reușit la limită să-l facem. Ce să vă zic, că am reușit abia luna trecută să facem licitațiile pe SEAP pentru achizițiile de bunuri și servicii? Mă gândeam cu groază ce ne facem dacă nu va veni nimeni? Sau că instalarea patinoarului din Poiana Brașov a început abia acum vreo lună, din cauze pe care nu mai vreau să mi le amintesc. Bine că miercuri seară s-a tras primul strat de gheață, am stat până la două dimineață să fim siguri că merge treaba cum trebuie!. Și merge, dom’le, merge, mai sunt încă destule lucruri de făcut, dar vă asigur că în 17 februarie, la deschidere, totul va fi pus la punct în cele mai mici detalii”.

În loc de concluzie, Scripcaru ține să mai adauge „ceva foarte important”: printre hotelurile în care vor fi cazați participanții la FOTE 2013 „nu se numără și ‘Aurelius – Împăratul Romanilor'”, a cărui bucătărie și restaurant au fost închise miercuri seara după un control al Protecției Cosumatorilor, DSV-ului și DSP-ului.

Foto: Andrei Paul

Katerina Nykova, supervizor din partea Comitetului Olimpic European: „Romanian way!”

De o săptămână, comitetul de organizare condus de edilul Brașovului are un „super-șef” ad-hoc: Katerina Nykova, din Cehia, manager în cadrul Comitetului Olimpic European și supervizor al FOTE 2013 din partea acestui organism, alături de norvegianca Guro Lum. „Romanian way!”, rezumă ea în două cuvinte experiența pe care o trăiește, de mai bine de doi ani, cu organizarea FOTE 2013 în România. Apoi „traduce”: „În 2007, când a depus dosarul de candidatură, și apoi în 2008 când aceasta a fost aprobată, România a promis că totul va merge ca la carte. Ca apoi să constatăm că timp de câțiva ani nu s-a mișcat mai nimic. Și apoi, dintr-o dată, acum o lună, toți cei care se ocupă de organizare au intrat în fiebere, au început să dea în clocot, pur și simplu. N-am mai întâlnit niciodată așa ceva, să nu faci nimic timp de patru ani și să te apuci de treabă cu doar o lună înainte de data începerii festivalului. Mă refer la organizare, pentru că, în ceea ce privește construirea sau modernizarea bazelor sportive pentru competiții, cu excepția celui de-al doilea patinoar, cel din Poiana Brașov, care ne-a scos peri albi, toate au fost realizate la timp și se prezintă excelent, din toate punctele de vedere”.

Astfel, la mijlocul lui ianuarie,când a venit pentru o nouă inspecție și a văzut că lucrurile nu mergeau deloc cum ar fi trebuit, Katerina Nykova a conchis: „Organizatorii români sunt plini de bune intenții, dar n-au nici un fel de experiență în organizarea unor astfel de evenimente, mai ales când mai au parte și de schimbări de guvern, după cum mi-au spus când i-am întrebat ce și cum. Și atunci am hotărât să revin cât mai repede și să le dau o mână de ajutor, ceea ce am și făcut. Iar acum lucrurile nu numai că se mișcă, dar se mișcă foarte rapid, de aceea sunt nu doar optimistă, sunt sigură că nu mai există nici un risc ca lucrurile să nu iasă bine, așa cum ne dorim cu toții”.

Asta a însemnat pentru cehoaica Katerina Nykova „Romanian way”. „A fost o experiență foarte specială, de care însă nu cred că o să mai am parte vreodată!”, mai spune ea. Lansează, însă, și „o rugăminte personală, din tot sufletul”: „Mediatizați cât de mult puteți acest festival în ziarul dumneavoastră și mobilizați, mobilizați lumea să vină în număr cât mai mare la competițiile FOTE 2013, ar fi păcat să nu o facă!”.

Peste 1500 de sportivi și tot atâția tehnicieni, oficiali și ziariști

Programat în intervalul 17-22 februarie, FOTE 2013 aduce în Romania circa 1500 de sportivi, băieți și fete cu vârste între 14-18 ani, din 45 de țări europene, care vor concura la opt discipline sportive: schi alpin (slalom special, uriaș și paralel), patinaj artistic și patinaj viteză în Poiana Brașov, schi fond și snowboard la Predeal, biatlon la Cheile Grădiștei, sărituri cu schiurile la Râșnov și hochei pe gheață la Brașov. Echipa României este alcătuită din 60 de sportivi – 42 de băieți și 18 fete – care vor concura la toate disciplinele sportive, sub îndrumarea unui colectiv tehnic de 34 de specialiști.

Cei 1500 de sportivi vor fi însoțiți de peste 1000 de membri ai staff-urilor tehnice, 400 de oficiali – arbitri, cronometrori, medici etc, plus reprezentanți ai comitetelor olimpice naționale ale țărilor participante și ai organismelor olimpice internaționale, în frunte cu Jacques Rogge, președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și cu Patrick Hickey, președintele Comitetului Olimpic European (OEC), precum și un mare număr de ziariști români și străini, cererile de acreditare trecând deja de 250.

La dispoziția participanților se vor afla, pe toată durata evenimentului, 400 de voluntari vorbitori a cel puțin două limbi străine, care nu vor primi, firește, nici un leu pentru prestația lor, dar vor păstra ca amintire, după încheierea „misiei”, costumația primită de la organizatori: geacă, vestă și pantalon de schi, trei tricouri, căciulă, mănuși, ghete și o geantă, în valoare totală de circa 2000 de lei, potrivit unor surse din rândul organizatorilor.

Satul Olimpic va fi gazduit de Poiana Brașov, de unde sportivii, staff-urile tehnice și oficialii vor fi transportați cu autocarele, microbuzele și limuzinele la bazele sportive și înapoi. De asemenea, Primăria Brașov va organiza un sistem de transport gratuit din Brașov spre Poiană, Predeal, Râșnov și Cheile Grădiștei și pentru spectatorii doritori să asiste la competiții, pentru care vor fi „mobilizate” o parte din autobuzele RAT Brașov.

Foto: Andrei Paul

Mobilizare de forțe: aproape 2000 de polițiști, jandarmi, agenți ai serviciilor speciale și bodyguarzi

Pentru prevenirea oricărui incident nedorit, FOTE 2013 va beneficia de un impresionant dispozitiv de ordine și siguranță, alcătuit din 1600 de polițiști, jandarmi, angajați ai SPP, SRI și ai celorlalte servicii speciale – inclusiv STS-ul pentru tot ce înseamnă telecomunicații – alături de care vor „opera” polițiștii locali din Brașov, Râșnov și Predeal, aproape 300 la număr, precum și circa 130 de bodyguarzi ai unei firme de profil, care vor asigura paza VIP-urilor. De coordonarea dispozitivului se va ocupa vicepremierul Gabriel Oprea, secundat de șefii Jandarmeriei și Poliției Române și de cei ai serviciilor speciale implicate.

Campionii Rareș Dumitrescu și Mihai Covaliu, ultimele două schimburi ale ștafetei flăcării olimpice

Adusă în 2 februarie din Grecia – unde, conform tradiției, a fost aprinsă anume de vestale printre ruinele anticei Olimpia – flacăra olimpică va arde în fața sediului Comitetului Olimpic și Sportiv Român până sâmbătă, când va da un ocol Bucureștiului într-o ștafetă ad-hoc. După care, duminică, va porni spre Brașov într-un microbuz special, care va poposi în fiecare localitate de pe DN1 de pe traseu pentru câte o mini-ștafetă simbolică. Odată ajunsă la destinație, flacăra va fi găzduită, timp de o săptămână, în curtea interioară a Primăriei Brașov, de unde, în seara de 17 februarie, va fi purtată până la Arena „Ion Țiriac” a Liceului Sportiv – unde se va desfășura festivitatea de deschidere – de doi sportivi din lotul României, cărora li se vor alătura doi mari sportivi brașoveni: campionul mondial la sabie Rareș Dumitrescu, urmat de antrenorul său, multiplul campion olimpic, mondial și european la sabie Mihai Covaliu, care va oficia aprinderea flăcării olimpice pe arena de la poalele Tâmpei.

Ceremonia inaugurală – singura la care intrarea va fi permisă doar pe bază de invitație, din cauza capacității reduse a arenei, în rest accesul fiind liber la toate competițiile – va începe, la ora 19,30, cu defilarea sportivilor din cele 45 de țări participante, care va fi deschisă, conform tradiției, de delegația Greciei și încheiată de cea a țării gazdă, România. Apoi, la finalul festivității, vor concerta trupa „Sensor” și Inna, după care toți cei prezenți vor fi delectați și cu un spectacol de lumini și lasere, de care se vor bucura și cei ce vor urmări ceremonia pe câteva ecrane TV de mari dimensiuni instalate în Piața Sfatului.

Foto: Andrei Paul

În galeria invitaților de „grad zero”: Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu și… Elena Udrea

La ceremonia de deschidere a FOTE 2013 sunt așteptați să participe, alături de pleiada oaspeților VIP din străinătate, în frunte cu președinții CIO, Jacques Rogge, și OEC, Patrick Hikey, și toți demnitarii de „grad zero” ai României: președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, precum și toți membrii Guvernului și o seamă de deputați și senatori. Alături de aceștia – o „surpriză”: Elena Udrea, invitată de edilul Scripcaru în calitate de „ministrul care, cât a condus MDRT-ul, a făcut cel mai mult pentru FOTE, în primul rând în ceea ce privește alocarea fondurilor necesare, dar nu numai”.

Citește și