FOTO | Ioana Măgură Bernard, una din vocile istorice ale Radio Europa Liberă, a murit la 82 de ani
Una din marile voci ale Radio Europa Liberă din perioada comunistă s-a stins din viață la 82 de ani, după o lungă suferință. Crainica Ioana Măgură Bernard, care s-a născut la 24 mai 1940 în România, era vocea care anunţa pe vremuri ştirile zilei la celebrul post de radio.
Ioana Măgură Bernard, una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă, a murit în Statele Unite pe 2 august, la vârsta de 82 de ani, după o viaţă lungă şi plină de suferinţă.
Anunţul a fost făcut de fostul jurnalist al Radio Europa Liberă, Liviu Tofan.
„Ioana Măgură Bernard a murit. Dumnezeu s-o odihnească! Era sigură că se va reîntâlni acolo cu Noel”, a scris Tofan pe pagina sa de Facebook.
Cine a fost Ioana Măgură Bernard
Ioana Măgură Bernard a studiat actoria la Institutul de Artă Teatrală și Cultură Cinematografică (IATC, astăzi UNATC) din București. După absolvire, a fost repartizată la Craiova, dar a reușit să se întoarcă la București în 1963, crainică la radio și televiziune, scrie Radio Europa Liberă, care îi dedică un amplu material celei care până în 1995 a fost vocea care îi ținea la curent pe români cu principalele noutăți din țară și din străinătate.
Între 1964-1968 a fost una din cele mai cunoscute prezentatoare ale Televiziunii, iar momentul de glorie a venit în 1969, când a prezentat a doua ediție a festivalului de muzică „Cerbul de Aur”, de la Brașov, alături de Ștefan Bănică.
Tot în 1969 a fugit în Occident.
„Dacă a fost bună de Televiziunea română, este bună și de Europa Liberă”, relata Ioana Măgură Bernard, argumenul directorului de atunci al Europei Libere, Noel Bernard (25 februarie 1925- 23 decembrie 1981), când a decis să o angajeze, în 1970.
Doi ani mai târziu, cei doi s-au căsătorit.
A rămas la Europa Liberă până în vara anului 1995, când postul de radio s-a mutat de la München, din Germania la Praga, în Republica Cehă.
Din imaginea televiziunii române, a devenit VOCEA Europei Libere, a dispărut de pe micile ecrane, a trecut în spatele microfonului, dar a rămas mereu o prezență vie în cotidianul a milioane de români.
Statistic vorbind, în ultimii ani ai comunismului, de la microfonul Europei Libere, Ioana Măgură Bernard a ajuns în casele mai multor români, decât orice prezentator de televiziune (audiența Europei Libere, potrivit cercetărilor de audiență era de peste 70%).
A fost crainică de știri, dar a citit și scrisori și documente ale unor disidenți români și din alte țări ale lagărului socialist pe care Radio Europa Liberă le difuza pentru a-i ține pe români la curent cu mișcările de protest anti-comuniste din acea epocă.
Ioana Măgură Bernard este cea care a citit la Europa Liberă declarațiile de protest primite de la Paul Goma, dar și nenumăratele scrisori pe care disidenta Doina Cornea le trimitea Europei Libere în deceniul opt al secolului trecut, și în care profesoara de la Cluj le vorbea românilor despre abuzurile regimului comunist.
O bună bucată de vreme, Ioana Măgură Bernard a realizat la radio Europa Liberă programul intitulat „Oameni, Idei, Atitudini”, al cărei oaspete avea să fie ea însăși în decembrie 1990, într-un program moderat atunci de Emil Hurezeanu.
În iunie 1997, Ioana Măgură Bernard a fost invitată la un alt program al Europei Libere, „Oameni, Destine, Istorie”, realizat și prezentat de regretatul Mircea Iorgulescu.