„Marșul pentru viață” a avut loc, sâmbătă, în mai multe orașe din România, fiind organizat de către mai multe culte creștine.
În acest an, marșul s-a desfășurat sub sloganul „Unic din prima secundă”.
La Timișoara au participat la eveniment câteva sute de persoane de toate vârstele, care și-au dat întâlnire în Parcul „Carmen Sylva” din apropierea Pieței Bălcescu. De acolo, manifestanții au plecat în marș spre Catedrala Mitropolitană, aflată în centrul Timișoarei, ținând în mâini afișe cu mesaje precum „Copiii sunt iubire”, „Stop vărsării de sânge nevinovat”, „Ia-mă de mână, nu-mi lua viața” sau „Noi alegem viața”.
În fața lăcașului de cult, cei prezenți la marș au ascultat discursurile susținute de mai mulți reprezentanți ai cultelor religioase.
„Noi știm ca și creștini că încă din prima clipă a existenței embrionul din pântecele mamei are din partea lui Dumnezeu și sufletul. Nu există niciodată o clipă din existența omului în care să fie doar trup sau doar masă de celule nediferențiate. Manifestarea de astăzi ne trimite la a ne asuma din punct de vedere creștin ideea de sacralitate a vieții umane și de conștientizare a faptului că suntem persoane unice din pântecele mamei noastre. Pe de altă parte, al doilea pilon pe care se sprijină «Marșul pentru viață» este acela de a susține aceste viitoare mame care se află în situație de criză de sarcină și susținute nu numai din punctul de vedere al consilierii psihologice, duhovnicești, dar și din punct de vedere material. Este de datoria noastră de a crea o masă critică care să se unească într-un efort comun de mai multe confesiuni și să sprijine existența vieții, așa cum Dumnezeu o trimite, unică de la început, din pântecele mamei”, a afirmat preotul Nichifor Tănase, consilier pe învățământ în cadrul Arhiepiscopiei Timișoara.
De asemenea, preotul timișorean a declarat că „pruncuciderea” reprezintă „o crimă cu premeditate” și că viața este un dar de la Dumnezeu.
„Trebuie să conștientizăm și întoarcerea spre pocăință, să conștientizăm că pruncuciderea este o crimă, că acea familie, sau protagoniștii acestei crime premeditate care este pruncuciderea, mamă și tată, săvârșesc un păcat împotriva iubirii lui Dumnezeu, împotriva acestei înfățișări după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Practic, vor stinge lumina din ochii care sunt ochii lor. Nu stingeți aceste lumini aprinse de Dumnezeu în lume, ele vin ca să facă și mai multă lumină. Nu e de datoria noastră să decidem asupra curmării vieții dorite de Dumnezeu”, a afirmat preotul Nichifor Tănase.
Studiile recente arată că, în România, au loc aproximativ 400 de întreruperi de sarcină în fiecare zi. România se situează pe primul loc la numărul de copii avortați din Europa și, alături de Rusia, e singura țară din lume a cărui număr de copii avortați a depășit numărul populației în viață.
Peste 1.500 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la „Marșul pentru Viață”, acțiune prin care cei prezenți au susținut că reprezintă vocea copiilor nenăscuți, care sunt cei mai vulnerabili pentru că nu își pot spune părerea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Participanții la marș s-au adunat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având afișe cu mesaje precum „Alege viața”, „Fiecare viață este un dar”, „Unic din prima secundă” sau „Inima mea a început să bată la 16 zile de la concepție”.
Unul dintre organizatorii acțiunii a declarat că prin marș s-a dorit să se arate că un copil nenăscut, aflat încă în pântecul mamei, este unic, chiar de la concepție.
„Este un adevăr biologic și medical și vrem să încurajăm România să conștientizeze acest lucru. Dacă începem să prețuim viața, vom începe să ne prețuim mai mult unii pe alții, mai ales pe cei vulnerabili. Iar copilul nenăscut este cel mai vulnerabil dintre toți pentru că nu își poate spune părerea, iar noi suntem vocea sa. Un copil nenăscut are dreptul la viață, iar noi luptăm împotriva avortului”, a spus acesta.
La „Marșul pentru viață” a fost prezent și britanicul Paul Moynan, consilier politic în Parlamentul European, care a afirmat că, din păcate, avortul este permis la cerere în aproape toate țările UE.
„Anul acesta, Irlanda a cedat presiunilor din partea grupurilor de lobby pro avort și doar Malta și Polonia țin sus stindardul țărilor unde este mai dificil să faci avort”, a spus Moynan.
Marșul s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – Str. Pitești – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii.