Fotografia zilei. Un zimbru, liber pe ulițele unui sat din Caraș-Severin

Publicat: 12 01. 2017, 14:08
Actualizat: 02 10. 2018, 21:36

„De câteva săptămâni, pe ulițele satului Feneș, localnicii se întâlnesc pe ulițe cu un zimbru. pe care l-au și hrănit în mai multe rânduri, motiv pentru care mamiferul a tot revenit în sat”, susțin reprezentanții asociației WWF-România, care a reintrodus zimbrii în sălbăticie, în Munții Țarcu.

Potrivit membrilor asociației, zimbrul văzut în sat este o femelă tânără ce provine dintr-o grădină zoologică din Europa, care a fost adusă în zonă în anul 2015. Femela s-a separat de restul turmei, aflată în Măgura Zimbrilor și a coborât în satul Feneș, aflat în apropiere.

Reprezentanții asociației precizează faptul că există mai multe posibile cauze pentru coborârea zimbrului rătăcit în localitate. Printre acestea se numără prezența, în zonă, a unor urme de lup și urs, aspect care indică faptul că zimbrul a simțit un pericol. De asemenea, și faptul că este un exemplar care se adaptează mai greu la viața sălbatică a condus la izolarea lui din turmă.

Zimbrul a dispărut din aproape toată Europa, inclusiv din România, în secolul al XIX-lea. În prezent, există mai puțin de 2.000 de exemplare libere în Europa. În anul 2012, WWF-România și Rewilding Europe au demarat o inițiativă de reintroducere a zimbrilor în Munții Țarcu, județul Caraș-Severin, primul transport având loc în mai 2014.